[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Det vil kræve noget nær fart som et jagerfly, hvis deltagerne i Kulturnatten i København på fredag den 14. oktober skal få glæde af alle Forsvarets tilbud. Mange af de tjenestesteder, der normalt er lukkede for offentligheden, slår portene op og byder besøgende på et bredt program.


Der er altid stor interesse for at klatre på Forsvarets køretøjer. Her det et infanterikampkøretøj på Livgardens Kasserne, der lægger panser til besøgendes fødder på Kulturnatten i 2014.

Shakespeare på slottet
Hærens Officersskole på Frederiksberg Slot åbner i anledning af 400 året for William Shakespeares død dørene til Riddersalen, Ridehuset og Slotskirken og byder i samarbejde med folkekirken på Frederiksberg på musik, foredrag og drama med forfatterens udødelige par: Romeo og Julie.

Besøgende kan også komme på rundtur på slottet, høre klassisk duet fra musicalen West Side Story, se teater og høre foredrag.

Se programmet her:


Læg krigsskib til kaj
I den modsatte side af København – på marinestationen på Nyholm – er der åbent hus på Søværnets Officersskole og åbent skib på fregatten Peder Skram, torpedomissilbåden Sehested og i ubåden Sælen. Der er også åbent i den gamle mastekran. Der er dog ikke kun historie på programmet på Holmen. På Søværnets Center for Dykning kan man høre mere om uddannelsen som dykker og i officersskolens helt moderne skibssimulator kan besøgende prøve selv at styre et krigsskib til kaj.

Se programmet her:


Torpedomissilbåden Sehested er et af de museumsfartøjer, som gæster på Kulturnatten, kan besøge på Holmen.

Sprogofficerer i Nyboder
I det gamle flådekvarter Nyboder er der åbent i Mindestuerne. Her man kan høre om det gamle kvarter og prøvesmage en særlig udgave af flådens såkaldte natmulje. Men man kan også høre om, hvordan Forsvarets Sprogofficerer uddannes, og hvad de laver på Forsvarets internationale missioner. I den samme del af byen er der mulighed for opleve aftensang i kirken på Kastellet, hvor man også kan besøge den gamle mølle, der lige har fået nye vinger.

Se programmet for Nyboder her.
Se programmet i Kastellet her.


Kampvogn ved Stranden
I Forsvarsministeriet, der ligger i Slotholmsgade, kan besøgende høre om, se og prøve udstyr fra næsten alle dele af ministeriets ansvarsområde. Uden for ministeriet – Ved Stranden – kan man klatre om bord i en Leopard-kampvogn, se bomberobotten Rullemarie arbejde, se de køretøjer Redningsberedskabet bruger i forbindelse med udslip af eksempelvis farlige kemikalier eller nukleare materialer og møde soldater fra et infanterikompagni fra Hjemmeværnet.

Indenfor i ministeriet er der udstilling om Siriuspatruljen, specialoperationsstyrkerne fra Jægerkorpset og Frømandskorpset og mulighed for at møde veteraner fra Forsvarets internationale missioner og for at høre om Veterancenterets arbejde.

Se programmet her.


En ældre flyentusiast instruerer en måske kommende jagerpilot i F-16 flyet på Livgardens Kaserne på Kulturnatten i 2014.

Kampfly på Rosenborg
Den Kongelige Livgarde byder inden for på kaserne i Gothersgade. Her er der naturligvis mulighed for at møde både de blå gardere fra vagtkompagniet og de grønbrune fra regimentets kampbataljoner.

Men den store plads foran Rosenborg Slot er i det hele taget fyldt med materiel og aktiviteter til en hel aften i sig selv. Der er blandt meget andet udstilling af et F-16 fly, mulighed for at være soldat for en aften og for at smage feltrationer, men også mulighed for at møde nogle af de mange frivillige foreninger, der på forskellige måder er knyttet til Forsvaret.

Se hele programmet her: