[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Disse opdateringer vil fremadrettet blive offentliggjort på forsvaret.dk sidst i
hver uge. Der vil her være opdateringer fra alle de danske bidrag til kampen mod ISIL.

Kampflybidraget
Danske F-16 kampfly har siden den 17. juni 2016 været indsat i Operation Inherent Resolve. Der er indtil onsdag morgen klokken 0600 fløjet 8 missioner.

De danske fly har i perioden fløjet Close Air Support-missioner (CAS), hvor flyene er indsat som luftstøtte til styrker på landjorden. Her vil flyene patruljere over et bestemt område, hvorefter de vil kunne blive indsat af koalitionen, når der er behov for støtte. Luftstøtten vil variere afhængig af, hvad der er behov for.  Det kan både dreje sig om overvågningsopgaver og bombninger af mål. På de missioner, hvor de danske F-16 ikke har anvendt våben, har de bidraget med overvågning og indhentning af efterretninger. På sådanne overvågningsmissioner er flyene dog altid klar til at anvende våben, hvis der er behov for det.

Missionerne er foregået over både irakisk territorium og over det østlige Syrien. Der er angrebet mål i de irakiske provinser Ninawa, Salah Ad Din og Al Anbar.

Målene har blandt andet været morterstillinger og tunge maskinkanonstillinger.

Kommentar fra chefen for flybidraget:
- Vi har arbejdet hårdt for at komme på plads, så vi kan løse vores opgave. Flyene kom herned onsdag den 15. juni, og allerede to dage efter fløj vi den første mission. Vores udgangspunkt er, at vi flyver 12 missioner om ugen - medmindre der i særlige situationer er behov for mere. Jeg har været imponeret over, hvordan hele holdet har arbejdet på at få tingene til at fungere her i opstartsfasen, hvor man altid kan støde på udfordringer. Jeg kan mærke, at der er god stemning, og at folk er ved godt mod, udtaler chefen for kampflybidraget, oberst Peter Johan Bødker.

Antal missioner: 8
Antal flyvetimer: Knap 100
Antal præcisionsbomber: 8

Træningsbidraget
I den seneste uge har DANCON gennemført specialistuddannelse for irakiske hærenheder inden for områderne skydning, C-IED (forholdsregler i forhold til improviserede sprængladninger - vejsidebomber) og føreruddannelse.
I denne uge ankommer det første store kontingent af Border Guard Police til
uddannelse. Uddannelsen har til formål at træne irakiske politienheder i militære færdigheder, således politistyrkerne er i stand til at deltage i kampen mod ISIL.

Antal soldater der har gennemgået uddannelse ved danske styrker på Al Assad Air Base: Cirka 4.630

Gennemførte enkeltmandskurser af Hold 3 siden februar: Cirka 6.500
(Samme soldat modtager ofte uddannelse i et større antal fag (kurser). Eksempelvis førstehjælp, skydning, forholdsregler mod IED eller krigens love.)

Radarbidrag
Den danske radar på Al Assad Air Base i Irak har siden den 31. januar leveret input til koalitionens samlede luftovervågningsbillede.
Radarbidraget oplever for tiden forhøjet aktivitetsniveau i luften som følge af
kamphandlingerne i Irak. I weekenden havde operatørerne første gang kontakt til danske F-16 fly. Det er noget helt særligt, da danske radaroperatører og danske kampfly aldrig tidligere har arbejdet sammen i internationale operationer.

Rotation mellem bidragets hold 2 og 3 pågår og forventes afsluttet i den kommende weekend.

Hercules
Det danske Hercules-bidrag ventes at flyve til Ali Al Salem Air Base i Kuwait i slutningen af juni. Herfra skal flyet og dets besætning transportere mandskab og gods til støtte for koalitionens specialoperationsopgaver.

Læs mere om koalitionens gennemførte angreb og opgaver hos US Central Command på www.centcom.mil og www.inherentresolve.mil.