[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Værnsfælles Forsvarskommando

Radarhoved Multebjerg lukkede den 18. januar 2010. Radaren blev slukket i december 2009. Siden er de fire gamle radartårne kun blevet anvendt til sekundære formål. F.eks. har Frømandskorpset øvet rappelling.
Som led i at Forsvaret rydder op efter den kolde krig i hele Gribskov, hvor der fjernes 140 bunkere, er turen kommet til de tre åbne radartårne.  Det sidste og største massive tårn må vente nogle måneder endnu.

Det kan synes mærkeligt, at bortsprængning er den mest skånsomme metode, men som byggelederen fra firmaet Balslev forklarer, så vil store tunge nedrivningsmaskiner være mere skadelige skoven.De tre 32 meter høje radartårne er behandlet med miljøskadelige stoffer som f.eks. PCB for at kunne holde bedre. Derfor har det været nødvendigt at rense dem grundigt inden sprængningen. 

Firmaet Sprængningstjenesten har erfaringer med at sprænge radartårne fra tidligere, men som lederen Kenneth Wegge forklarer, så er ingen sprængning ens. Og at de miljøskadelige stoffer har gjort deres pligt fik Kenneth at mærke på de to første tårne.  Det første tårn som havde 48 sprængladninger i betonbenene måtte have en ekstra sprængsnor før de mange tons blev knust mod skovbunden.Næste tårn var mere kompliceret og krævede endnu flere ladninger. Efter at alle 25-grams elementer var sprængt, blev tårnet stadig båret oppe af meget kompakte armeringsjern. Der skulle derfor skæreladninger og en tredje sprængning til, før det historiske tårn overgav sig.Den sidste sprængning forløb planmæssigt. De mange tons jern og beton knustes med en øredøvende larm, og da støvet havde lagt sig kunne nedrivningsentrepenør Esper Pedersen vurdere skrottet, som de næste uger vil blive sorteret og fjernet, så naturområderne kan gives tilbage til Naturstyrelsen.

Se video-reportage fra sprængningerne her: