[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Emma Rudbeck / VFK

Sammen med repræsentanter fra Sverige, Finland og Norge indgik chefen for Flyverstaben i Værnsfælles Forsvarskommando, generalmajor M.A.L.T. Nielsen, den 15. november 2016 den såkaldte Nordic Tactical Air Transporation-aftale på vegne af Forsvaret.


GM M.A.L.T. Nielsen, nummer to fra venstre, sammen med kolleger fra Finland, Norge og Sverige. (Foto: Flyvevåbnet)

Aftalen betyder kort fortalt, at når et dansk fly skal på vingerne, og der stadig er plads i lastrummet, kan de nordiske naboer booke sig ind til at få gods med om bord. Og omvendt. Aftalen er kommet i hus i rammen af NORDEFCO (Nordic Defence Coorporation).

- Med aftalen styrker man koordinationen og samarbejdet inden for taktisk lufttransport i Norden. Samtidig gør det, at den samlede kapacitet i Norden kan udnyttes bedre. En mere effektiv transport giver en øget operativ effekt og mulighed for besparelser, fortæller Claus  Mortensen som er specialkonsulent i Koncept- og kapacitetsudviklingssektionen i Værnsfælles Forsvarskommando.

Aftalen træder i kraft i løbet af få uger, når den forventes at være blevet godkendt på politisk plan i Sverige.

FAKTA:

  • NORDEFCO (Nordic Defence Coorporation) er en platform for forsvarssamarbejde mellem Norge, Island, Finland, Sverige og Danmark.
  • Det omhandler blandt andet internationale operationer, uddannelse, øvelser og militærteknologi .
  • Det er op til det enkelte land, hvilke af forsvarssamarbejdets projekter det ønsker at være en del af.
  • I 2016 har Danmark formandsposten for samarbejdet.