[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Jette Elkjær

- Jeg har kommandoen! Dette var ordene fra generalmajor Kim Jesper Jørgensen, da han i onsdags fik overdraget kommandoen af Arktisk Kommando ved en parade i hovedkvarteret i Nuuk.

En parade, hvor både gæster, kommandoens medarbejdere og ikke mindst den nye chef for Arktisk Kommando og viceforsvarschef generalløjtnant Per Ludvigsen på egen krop fik oplevet, at selv ikke den bedste planlægning altid holder ved mødet med det grønlandske vejr, og at man derfor skal være klar til at se bort fra regler og procedurer for i stedet at gå over til improvisation.Havde en nødplan klar

Overdragelsen af kommandoen til generalmajor Kim Jesper Jørgensen skulle have været gennemført mandag den 22. februar, men en stiv kuling efterfulgt af snevejr og lav sigtbarhed i Nuuk gjorde, at alle Air Greenland fly fra Kangerlussuaq til Nuuk blev aflyst om mandagen. Kim Jesper Jørgensen og viceforsvarschefen strandede derfor i Kangerlussuaq.

I håb om en bedring af vejret i løbet af det efterfølgende døgns tid blev paraden i første omgang udskudt til om onsdagen.

Da onsdagen oprandt, var vejret nu også blevet dårligt i Kangerlussuaq, og der var derfor stor usikkerhed om flyet med viceforsvarschefen og generalmajoren ville kunne lette fra Kangerlussuaq. Der blev derfor iværksat en nødplan som indebar, at kommandooverdragelsen ville kunne ske i Kangerlussuaq og med videokonference til gæster og medarbejdere i Nuuk.

 
Vejret viste sig dog kortvarigt fra sin bedre side, hvilket betød, at flyet med godt fem timers forsinkelse kunne lette fra Kangerlussuaq for dernæst at finde et hul i skydækket og lande i Nuuk. Udfordringerne var dog ikke slut her.

Da flyet blev tømt for bagage viste det sig, at generalmajorens kuffert med bl.a. hans uniform ikke havde været med i lastrummet. I stedet for som planlagt at få overdraget kommandoen over Arktisk Kommando iklædt blå flyvevåbens uniform med medaljer på brystet, måtte Kim Jesper Jørgensen træde frem foran festklædte gæster, kommandoens medarbejdere og viceforsvarschefen i et par blå cowboybukser, sorte vandrestøvler og en sort fleecetrøje.

Læs uddrag fra Viceforsvarschefens og Kim Jesper Jørgensens taler her. Chefen for Arktisk Kommando, Kim Jesper Jørgensen, med uniform.