[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Forsvarets Para-idrætsprojekt var i weekenden medarrangør af Copenhagen Sitcup. Det er en turnering i siddende volleyball. Para-idrætsprojektet stillede med et hold af fysisk eller psykisk skadede veteraner i turneringen, der blev holdt i Grøndal Multicenter i København NV. Ud over holdet fra Forsvaret var der deltagelse af klubhold fra Danmark, Tyskland, England, Holland og Tjekkiet og militære landshold fra Tyskland og Holland.


Åbningskampen i Copenhagen Sit Cup 2016 stod mellem veteranholdene fra Danmark og Tyskland. Tyskerne vandt en snæver sejr.

Siddende volleyball er en meget lille sport herhjemme. Lavia, der står bag Copenhagen Sitcup, er Danmarks eneste siddende volleyballklub. Men sporten er efter at have været på programmet ved Invictus Games i 2014 og 2016 populær hos skadede veteraner, og seks af veteranerne spiller nu i den københavnske klub.

- Det er Forsvaret, der har hjulpet mig i gang, men det givet mig meget at møde andre handicappede og komme lidt videre fra den historie, som vi har fra Forsvaret, siger den danske holdkaptajn Dennis Dencker, der er en af de spillere, der nu også spiller i Lavia. Han er amputeret gennem den ene ankel efter at have trådt på en IED i Afghanistan.

Veteranerne skal forankres lokalt
Forsvarets Para-idrætsprojekt er skabt for at få skadede veteraner i gang med at dyrke idræt. Men det er også et vigtigt mål med projektet at få veteranerne forankret i almindelige idrætsklubber i deres lokalområde, så de kommer til at indgå i nye sociale sammenhænge og kan fortsætte med at dyrke idræt, når para-idrætsprojektet løber ud. Det er en af årsagerne til, at para-idrætsprojektet er gået ind som medarrangør af volleyball-turneringen.

-Vi vil gerne binde de to verdener tættere sammen, og det her er et godt eksempel. Veteranerne er kommet ind i Forsvarets Para-idrætsprojekt og har været på holdet til Invictus Games. Derefter vil de gerne fortsætte. Derfor har vi i Forsvarets Para-idrætsprojekt indledt et samarbejde med Lavia København, og det har veteranerne stor glæde af, forklarer premierløjtnant Nicklas Bjaaland, der er leder af para-idrætsprojektet. 

-Det har også givet meget til Lavia. Det har været dejligt for dem at få en masse nye spillere ind. Det har de savnet. Vi er med til at trække aldersgennemsnittet ned, og vi kommer med en masse energi. Vi er blevet taget rigtig godt imod, supplerer Dennis Dencker.

Dennis Dencker (i midten) har spillet siddende volleyball for Forsvaret ved Invictus Games i 2014 og 2016. Nu spiller han også i Lavia København.

På banen var det danske veteranhold oppe mod hårde modstandere, der har spillet siddende volleyball i mange år. Det danske hold blev samlet nummer otte af de tolv deltagende hold, men vandt den interne turnering mellem de tre militære hold.

Se TV-2 Lorrys indslag fra turneringen.