[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Ved en overdragelsesceremoni på fregatten Iver Huitfeldt fik Forsvaret i dag officielt overdraget den første af de i alt ni MH-60R Seahawk, der skal erstatte de aldrende Lynx-helikoptere, som Forsvarets skibsbaserede helikopter.


Den amerikanske ambassadør, chefen for Marinestaben, direktøren for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, forsvarsministeren, H.K.H. Kronprinsen og forsvarschefen lytter til en tale ved overdragelsen.

Det var chefen for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, generalløjtnant Niels Bundgaard, der gav helikopteren videre til forsvarschef general Peter Bartram.  Han kaldte den nye helikopter et stort kvalitativt løft for den skabsbaserede helikopterkapacitet.

Ved overdragelsen, hvor H.K.H. Kronprinsen var æresgæst, talte også forsvarsminister Peter Christensen, chefen for Flyverstaben generalmajor M.A.L.T. Nielsen, der får den nye helikopter under sine vinger og chefen for Marinestaben, kontreadmiral Frank Trojahn, som skal have de nye helikoptere ombord på sine skibe. De roste alle sden nye helikopter, der både med hensyn til rækkevidde, løfteevne og ikke mindst evnen til at se og finde f.eks. skibsbrudne personer er en stor forbedring i forhold til Lynx-helikopterne. 

Forsvaret har modtaget de tre første helikoptere og de resterende seks leveres i perioden frem til sommeren 2018.


H.K.H. Kronprinsen stiger om bord i den nye helikopter.

Læs mere om de nye helikoptere her og se flere Seahawk-billeder her.