[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin, Veterancenteret

Københavnerne havde indtaget voldene omkring Monumentet for Danmarks Internationale Indsats efter 1948 og havde det fineste udsyn til de fremmødte veteraner, repræsentanter for Forsvaret, Danmarks Veteraner (tidligere De Blå Baretter), forsvarsministeren og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie.


Medlemmer af Danmarks Veteraner klar til at lægge kranse til minde om dem, der betalte den højeste pris som udsendt for FN.

For første gang var det også muligt at blive dekoreret med Forsvarets Medalje for Sårede i Tjenesten i rammerne af Peacekeepers-paraden. Veteraner fra Gaza og Cypern blev dekoreret med en 50-års Mindesmedalje.

Den cypriotiske ambassadør Maria Papakyriakou talte til veteranerne og afsluttede sin tale med et ”tusind tak” på dansk:

- Når jeg hører soldaternes historier, ved jeg, at de har Cypern i deres hjerte.


Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie skridtede paraden af med formanden for Danmarks Veteraner Niels Hartvig.


Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie nedlagde en krans ved monumentet, mens Livgarden Tambourkorps spillede ”Kongernes konge”.

Forsvarsminister Peter Christensen, der havde taget sin hustru og to døtre med til paraden, talte også til de fremmødte veteraner. Han havde et særligt fokus på det igangværende arbejde med at give veteranpolitikken et servicetjek og på de pårørendes store ofre:

- Danmark tager ansvar og bidrager til at gøre verden til et bedre sted. I tager ansvar. Derfor skal vi også være der for vores veteraner og deres pårørende. Det fortjener de.

Paraden afsluttede med tildeling af The Nordic Blue Berets Medal of Honour i guld, sølv og bronze til personer i Forsvaret, der gør en særlig indsats for veteraner, og Ester Kofoed og Ruth Brik Christensen for deres uvurderlige arbejde for soldater og veteraner på Soldaterhjemmene og i Kuffen.

Se flere fotos fra paraden her.