[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

”Læg torniquet op på armen, stramt velcrobåndet så meget I kan og luk det”, siger instruktøren. Så holder han en pause, mens tolken oversætter til arabisk, før han fortsætter.

Den arabiske talestrøm får eleverne ikke meget ud af, for de er konstabler fra Gardehusarregimentet og taler ikke arabisk. Men det er heller ikke dem, der skal trænes. Det er instruktøren fra Livgarden, der om kort tid som en del af Operation Inherent Resolve Hold 3 skal undervise irakiske sikkerhedsstyrker på Al Asad Air Base i Irak, og derfor skal de øve sig i at undervise gennem tolk.

Den tilstræbte illusion om, at træningen faktisk foregår i Irak forstyrres lidt af sneen og en bidende kulde, men for instruktørerne betyder det ikke noget.


Frederik viser en skydestilling, mens tolken oversætter instruktionen til arabisk.

-Når først man er inde i tankegangen og skal holde styr på det hele, så kommer det ud på et, om der er bagende hede eller frostgrader, siger Frederik, der er sergent og en af instruktørerne på skydebanen. Han har sagt ja til missionen og seks måneder på basen i den irakiske ørken, fordi det er spændende.

-Det er en kulturel udfordring. At lære andre mennesker andre ting. Det er en spændende opgave, siger han.

De danske instruktører skal undervise irakiske soldater i grundlæggende soldaterfærdigheder som skydning, førstehjælp og kort og kompas. Undervisningen foregår, når de irakiske soldater ikke er indsat i kampen mod ISIL. Det danske hold 2, der i øjeblikket løser opgaven i Irak, får gode tilbagemeldinger fra de irakiske soldater, der har glæde af deres nye færdigheder på kamppladsen.


Oberstløjtnant Kenneth Strøm overværer sine instruktører træne på skydebanen.

At en stor del af de irakiske soldater fra den division, som danskerne underviser, allerede har fået et grundlæggende kursus og prøvet sig selv og færdighederne af i kamp får danskerne til at håbe, at undervisningen kan nå et niveau højere.

-Det man har kunnet se på Hold 2 er, at der gradvist er mulighed for at bygge mere og mere på. Vi vil gerne sætte som et mål, at vi kan uddanne enheder, altså grupper og delinger, så der hele tiden er noget at bygge på, også når man er kommet over de basale enkeltkæmperfærdigheder, forklarer oberstløjtnant Kenneth Strøm, som er chef for Hold 3.

Hold 3 overtager fra hold 2 i løbet af februar.