[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Lars Bøgh Vinther, Værnsfælles Forsvarskommando.
Fotos: Bettina Ovgård Petersen, Arktisk Kommando.

Kommandostrygning
På skibet var sømand klar ved flaglinen, på kajen foran stod Tulugaqs sidste chef, Jakob Edvardsen, og i paraden fyldte Arktisk Kommandos ansatte og besætningerne fra Hvidbjørnen, Ejnar Mikkelsen og Tulugaq pænt op mellem de mange deltagere. Ceremoni og tale blev ledet af vicechefen for Arktisk Kommando, kommandør Anders Friis.Vi har fået disse betragtninger fra vicechefen. Hele hans tale kan hentes nedenfor:

- Det var en rigtig fin markering af kommandostrygningen på inspektionskutteren Tulugaq i dag. Det er jo ikke hver dag, vi siger farvel til et skib i Søværnet, og slet ikke et så kendt og afholdt skib som TULU er i Grønland. Der var et flot fremmøde til kommandostrygningen fra både Nuuks borgere, Nuuk Brandvæsen, Marineforeningen med flere. I paraden indgik staben fra Arktisk Kommando, besætningerne fra både Ejner Mikkelsen og Hvidbjørnen og naturligvis også Tulugaqs sidste besætning.

Anders Friis fortsætter:
Inspektionskutteren Tulugaq er det sidste skib i Agdlek-klassen, der stryger kommando. Efter næsten 40 års tjeneste i Søværnet og for det grønlandske samfund er en epoke slut. Vi ser frem til fortsat at løse opgaverne i grønlandske og færøske farvande, og vi glæder os derfor rigtig meget til at byde Tulugaqs afløser, inspektionsfartøjet Lauge Koch velkommen i det nye år.  Læs kommandørens tale her.

 
...og så nedhalede man kommandotegnet, en Dannebrogs-vimpel. Tulugaqs tårn tages af og går på museum, hvorefter skibet kommer på auktion.

Afløseren Lauge Koch bliver testet og færdigapteret på Flådestation Korsør, hvor den om to uger får hejst kommandotegnet og overdrages til Søværnet. Hvornår Lauge Koch sejler til Grønland ligger endnu ikke fast.

Kutterne
Tulugaq var sidste inspektionskutter i den såkaldte Agdlek-klasse. Alle tre navngivet efter grønlandske navne på søfugle. Agdlek for havlit, Aqpa for lomvie og Tulugaq for ravn.

Gennem næsten 100 år gjorde kutterne særlig gavn på den grønlandske vestkyst indenskærs, hvor de kunne komme tæt på de mindre bygder og gøre gavn for befolkningen.Billedet her er taget fra broen på Tulugaqs sidste patrulje til blandet andet adoptionsbyen Nanortalik og Grønnedal i Arsukfjorden. De øvrige billeder fra patruljen, der er taget af chefen Jakob Edvardsen, kan ses og hentes på forsvarsgalleriet.

For 20 år siden gav en af de mange kutterchefer gennem tiden en rammende beskrivelse af besætningsmedlemmerne. Se klippet fra dokumentaren Mellem Isbjerge og Hvaler nedenfor.

Se også video fra den sidste patrulje nederst.