[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Michael Christiansen, Specialoperationskommandoen

Chefskiftet fandt sted fredag ved en parade på Marinestation Kongsøre, hvor Frømandskorpset har base.
Inden paraden havde Stefan Neubauer Andersen talt til korpset.- Siden jeg tiltrådte som chef den 1. april 2011 er der sket meget, og korpset har været indsat kontinuerligt i internationale operationer i perioden 2008-2014, og nu er vi indsat i nationale operationer, sagde kommandørkaptajn Stefan Neubauer Andersen.

- Ved det seneste forlig blev det bestemt, at Specialoperationskommandoen skulle oprettes, og at Frømandskorpset skulle være en del af kommandoen – ligesom Jægerkorpset. Det er godt og rigtigt, at vi fik en Specialoperationskommando, tilføjede han.

- Mit vigtigste budskab til jer, der står her i dag, er: I skal passe på korpset. I skal arbejde hårdt for korpsets interesser. Kæmp for korpset.Generalmajor Jørgen Høll, chef for Specialoperationskommandoen, inspicerede paraden, inden han kaldte kommandørkaptajn Stefan Neubauer Andersen frem.

- Tiden er nu kommet til, hvor du skal videre i dit karriereforløb. Du er en af de chefer, der har siddet længst tid i chefstolen ved frømandskorpset. Næsten seks år. Du har i de seks år formået at fastholde og udvikle korpset ikke kun operativt, men også på det ledelsesmæssige niveau. Du har gennemført ledelse og lederskab på de særlige vilkår, der skaber korpsånd, fastholdelse og produktion. En opgave du har formået i en sådan grad, at der faktisk er tale om overproduktion af nye frøer, påpegede generalen i sin tale til den afgående chef.

- Forsvarets maritime specialoperationsstyrke, Frømandskorpset, er i din chefperiode blevet udviklet til at imødegå kommende arbejdsopgaver, som helt sikkert ikke bliver mindre i både omfang og kompleksitet. Du kan være stolt af det korps, du efterlader, idet du efterlader en enhed, som i din regeringsperiode er styrket både kvalitativt og kvantitativt, fremhævede chefen for Specialoperationskommandoen.

Herefter fratog generalmajor Jørgen Høll kommandoen fra kommandørkaptajn Stefan Neubaer Andersen og overdrog den til kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach.

Jens Birkebæk Bach kommer fra en stilling som chef for operationssektionen i Specialoperationskommandoen i Aalborg. Han gennemgik Frømandskorpsets elevskole i 1997 og var derefter frømand i fire år. Siden vendte han tilbage til korpset som næstkommanderende i perioden 2003-2006 og var chef for korpsets indsættelsesafdeling 2012-2014.

Jens Bach udtrykte i sin første tale til Frømandskorpset både glæde, stolthed og ydmyghed over at have fået kommandoen over Frømandskorpset.

- Frømandskorpset har en helt speciel kultur og atmosfære, der i høj grad påvirker en og er med til at skabe og udvikle den enkelte. Det er jeg som en styrke, fordi det binder os tæt sammen i et utroligt stærkt fællesskab, og det gør korpset til noget helt unikt, sagde Jens Birkebæk Bach, der vendte tilbage til korpset til sin fjerde tjenesteperiode.

- Det, der gør Kongsøre og Frømandskorpset til noget helt specielt, er alle jer, som gør tjeneste her. I er dedikerede, ansvarsbevidste, ærlige, professionelle og loyale kolleger, der alle arbejder hårdt for, at Danmarks maritime specialoperationsstyrke kan levere varen hver eneste gang. Jeg ser meget frem til at arbejde sammen med jer, og jeg er stolt over at kunne kalde mig for jeres chef, forklarede den  nye chef for Frømandskorpset.

Stefan Neubauer Andersen tiltræder som chef for Koncept- & Kapacitetsudviklingssektionen hos Værnsfælles Forsvarskommando.