[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


En hurtiggående båd fra det italienske politi krydser ind foran smuglerne for at stoppe dem. Foto: Flyvevåbnets udsendte Challenger 604.

Af: Flyvevåbnets Challengerbidrag ved Operation Triton
                   
Det danske Challenger-fly fløj søndag en seks en halv times overvågningsmission øst for Italien, og kom i den anledning forbi en hurtiggående gummibåd som virkede mistænkelig. Det viste sig, at båden var lastet med mere end 500 kilo hash, som to mænd forsøgte at smugle ind i Italien.


Smuglerbåden med last. Foto: Flyvevåbnets udsendte Challenger 604.

Challenger-flyet meldte straks fundet ind til hovedkvarteret i Rom, forblev i området og holdt konstant øje med båden indtil hurtiggående politibåde kunne stoppe og anholde smuglerne. Undervejs forsøgte smuglerne at smide lasten i havet samt undslippe anholdelse. Det lykkedes dem ikke, og under hele operationen optog Challengeren hændelserne på havet på video. Derfor var det også nemt for politibådene at finde pakkerne i havet og bjærge dem.


Smuglerne smider lasten over bord. Foto: Flyvevåbnets udsendte Challenger 604.

Da alt atter var under kontrol fortsatte flyet og besætning videre på deres patrulje ved Europas ydre grænse i Middelhavet.


Politibåden og smuglerbåden efter anholdelsen. Foto: Flyvevåbnets udsendte Challenger 604.

Challengeren indgår i EU’s Frontex mission Triton og skal være sydpå indtil midt i februar. Det er tredje gang flyet er udsendt til overvågning af EU’s sydlige grænse.

Læs mere om operationen her.

Download fotos fra aktionen mod smuglerne.