[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Værnfælles Forsvarskommando

Da Tyrkiet 20. juli 1974 landsatte soldater på nordsiden af Cypern havde sergent i det danske FN-kontingent (DANCON hold 21) på Cypern Flemming Wrist-Knudsen netop fyldt sit lager af smalfilmsruller op. Derfor kunne han dokumentere mange af de næste dages voldsomme begivenheder. Forsvaret har for nyligt fået de historiske optagelser restaureret, så de fremstår meget klare og tydelige, og de er nu klippet sammen til en 25 minutters dokumentar, som er offentliggjort her på FN-dagen.

Flemming Wrist-Knudsens deling lå i en meget udsat position ved den isolerede tyrkiske enklave Kokkina, som græsk-cyprioter forsøgte at erobre som hævn for den tyrkiske invasion. I dokumentaren fortæller delingsfører Preben Korreborg og hans næstkommanderende Dan Berthelin om, hvordan de oplevede det, da den forholdsvis afslappede FN-mission pludselig var midt i en krigsskueplads.


Premierløjtnant Preben Korreborg fotograferet 21. juli 1974, hvor han var på vej ud for at undsætte nogle af sine folk, der var under beskydning.

- Det var jo en opgave, der var meget mild i forhold til det, de har været udsat for i Afghanistan. Det er jo en anden måde at kæmpe på. De er fredsskabende, hvor vi bare skulle være fredsbevarende. At den så udviklede sig til det, den gjorde, var jo vores held, fordi vi fik afprøvet nogle af vores soldaterfærdigheder. Det ville jeg ikke have undværet.

Dan Berthelin, der også var udsendt på hold DANCON hold 19 og 20 supplerer:

- Vi gjorde bestemt en forskel på hold 21. Jeg ved ikke, hvor meget forskel vi gjorde på hold 19 og 20, for det var jo ganske almindelige observationsopgaver.


Til højre er det oversergent Dan Berthelin, mens han gjorde tjeneste på DANCON hold 21.

Preben Korreborg og Dan Berthelin optræder hyppigt på Flemming Wrist-Knudsens optagelser.

- Jeg havde næsten altid kameraet med mig. For mig var det en form for dagbog. Jeg ville dokumentere begivenhederne for at bedre at kunne huske det, når jeg kom hjem, forklarer Flemming Wrist-Knudsen.

Hvor Dan Berthelin f.eks. købte en bil, mens han var på Cypern, gik mange af Flemming Wrist-Knudsens penge til indkøb af smalfilmsruller.


Sergent Flemming-Wrist Knudsen fanget i et af de mere rolige øjeblikket på DANCON hold 21.

57 hold var udsendt til Cypern
DANCON 21 bestod af omkring 300 mand og skulle have været et af de sidste hold, men pga. den mere tilspidsede situation fortsatte Danmark sin indsats, der først sluttede med hold 57 i 1992. Derfor er FN-missionen UNFICYP den, hvor flest danskere - nemlig over 23.000 soldater - har gjort tjeneste.


Læs mere om danske soldater udsendt på FN-missioner.

Se dokumentaren her: