[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

31 skadede danske veteraner fra Forsvaret, fire fra politiet og knap 20 pårørende rejser i dag over Atlanten for at deltage i en Warrior Week i Virginia Beach i USA. Warrior Weeks er årligt tilbagevendende begivenheder, der er arrangeret af veteranorganisationen USO, og som handler om at give skadede veteraner og deres familier anerkendelse for deres indsat og ofre, fælles oplevelser og at flytte fokus fra det at være såret. Det sker gennem en lang række aktiviteter som faldskærmsudspring, ture på hesteryg, sejlads, fiskeri, skydning, koncerter og andre ting, som veteraner og deres familier kan være fælles om.


Jacob (i midten) sammen med andre skadede veteraner ved besøget i USA i 2016. Foto: Gyrithe Lanz.

De danske veteraner er de første udenlandske veteraner, der er blevet inviteret med til en Warrior Week. Invitationen kom efter, at foreningen Veteranskytterne i september 2016 rejse til Washington og New York for at markere 15 året for angrebene den 11. september 2001.

-Jeg er stolt over, at de har inviteret os som de første ikke-amerikanere, siger Jacob, der er formand for veteranskytterne og arrangør af turen til USA.

Turen omfatter både medlemmer af skytteforeningen og andre veteraner. Blandt dem er veteraner, der normalt ikke har overskud til at deltage i større ture og begivenheder med mange mennesker, men som kan deltage, fordi der er taget mange individuelle hensyn forklarer Jacob. 

-Det er stort, at vi nu skal af sted. For mig er det kulminationen på et stort stykke arbejde, hvor vi selv har skaffet penge og arrangeret alt. Det betyder også meget for veteranerne. Nu taler de om noget andet end at være såret soldat, og det er det, der er formålet med det hele, fastslår Jacob, der selv blev såret i Afghanistan.

Repræsentanter for Forsvarets ledelse, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og andre officielle danske repræsentanter besøger veteranerne, mens de er i USA.