[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Flagdagen, der den 5. september markeres for 9. gang, fejres igen i år på tjenesteder over hele landet fra Frederikshavn til Bornholm.

På en del tjenestesteder markeres flagdagen ved interne arrangementer for tjenestestedets personel og særligt indbudte gæster. Det er blandt andet tilfældet på Flådestationerne i Korsør og Frederikshavn og ved Helicopter Wing i Karup.


Soldater fra Trænregimentet og Air Transport Wing marcherer gennem Aalborg på flagdagen i 2016. Også i år samarbejder de militære myndigheder fra Aalborg Kaserner og Flyvestation Aalborg med kommunen.

Flere andre steder er den militære garnison en integreret del af den lokale kommunes flagdagsarrangement.

Det gælder eksempelvis i Slagelse, hvor Gardehusarregimentets Hesteskadron for første gang deltager i flagdagsparaden i Slagelse. Regimentet marcherer gennem byen fra Sct. Mikkels Kirke til Rådhuspladsen, hvor der efterfølgende er musik, parade og taler. Efter paraden er der reception for veteraner, pårørende og Gardehusarregimentet og senere eftermiddagskaffe på biblioteket, hvor Familienetværket tildeler børnemedaljer til børn af veteraner, der bor i kommunen.

Børnene kan også få medaljer på Livgardens Kaserne i Gothersgade i København, hvor Livgarden igen i år afholder Kontingentparade på flagdagen. Denne gang er det Hold 5 fra Operation Inherent Resolve i Irak og Hold 6 fra Resolute Support i Afghanistan, der fejres. Efter paraden på kasernen marcherer soldaterne gennem byen til Københavns Rådhus.


I flere byer uddeler Familienetværket børnemedaljer til børn, hvis nære pårørende har været udsendt. Her er der medaljeuddeling i Varde i 2016. .

I Varde markeres flagdagen i et samarbejde mellem Varde Kommune, Nymindegablejren, Oksbøllejren, KFUM’s soldaterhjem, Varde Kaserne samt de militære myndigheder, der er i lokalområdet – Hjemmeværnsskolen, Hærens Kamp- og Ildstøttecenter, Hærens Sergentskole og Hærens Efterretningscenter. Markeringen begynder med kranselæggelse i mindelunden på Varde Kaserne efterfulgt af march fra kasernen til torvet. Her vil der være parade og taler. Også i Varde uddeler Familienetværket børnemedaljer. 

Også i blandt andet Haderslev, Aalborg og Holstebro hænger de militære myndigheders arrangementer sammen med kommunernes arrangementer, så personellet fra garnisonerne marcher gennem byerne og er med til at give de kommunale arrangementer for veteraner et mere festligt og militært præg. 

Se oversigter over arrangementer på flagdagen her.

Henvendelse om arrangementer, der mangler på listen, sendes til Folk&Sikkerhed på mail: kontakt@folkogsikkerhed.dk