[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando


-I svømmede rigtig godt. Men lad være med at fortælle mig, at I svømmede 1000 meter på kun 20 minutter. I den rigtige formation. Og tre af jer med kun en finne, siger instruktøren fra Frømandskorpset til de camerounske soldater.

Der er debriefing efter den sidste øvelse i et godt to uger langt forløb, hvor syv mand fra Frømandskorpset har trænet knap 40 soldater fra COPALCO, der er en specialstyrke i det Camerounske marinekorps. 


COPALCO-soldaterne gennemgår deres plan før den sidste øvelse, mens frømændene lytter.

Øvelsen gik godt. Kampsvømmerne holdt formationen i vandet, de kom godt ind over stranden. De kom hurtigt, men stille frem og slog deres mål. Og de kom hurtigt tilbage til stranden og ud til bådene. Snorlige og helt efter den plan, som soldaterne selv havde lavet.

Men der er lige det med afstanden fra bådene, hvor kampsvømmerne blev sat i vandet. 1000 meter sagde planen, og det er det, frømanden ikke kan få til at passe med den tid, soldaterne faktisk brugte på at svømme.

- Normalt kan I svømme 600 meter på den tid, fastslår han.

Camerounernes leder prøver med en forklaring om, hvor meget soldaterne har forbedret deres svømmeevner under træningen med Frømandskorpset. Og at alle, fordi det var sidste dag med træning, svømmede, som var de med i en konkurrence.

Men den indbyrdes snak og de mange grin afslører, at camerounerne ved, at frømanden har ret. De 1000 meter på papiret var nok ca. det halve i vandet ud for stranden. Så gode er soldaterne fra COPALCO trods alt ikke blevet til at kampsvømme på to uger. Men faktisk har enheden rykket sig meget i løbet af kort tid, at instruktørerne gjorde svømmetesten dobbelt så lang, som de havde regnet med.


Frømændene svømmede med, når COPALCO-soldaterne trænede og blev testet.

Frømændene stillede krav om, at soldaterne fra COPALCO skulle kunne svømme 2000 meter med finner, svømme 20 meter under vandet i uniform og dykke seks meter ned, for at de kunne få bevis på, at de kan kalde sig kampsvømmere. De klarede alle minus en enkelt.


Frømændenes leder overrækker beviser på, at soldaterne fra COPALCO kan kalde sig kampsvømmere.

-Første gang vi var her, var der mange af camerounerne, der ikke havde svømmet før og ikke var vant til at arbejde i vandet, så da måtte vi justere vores krav.  I denne omgang har vi rykket dem fra at være gode svømmere til at være nogle gode operatører, der kan gå ind over kysten og starte en operation. Deres soldatermæssige niveau er godt, men de har nogle mangler på materielsiden, hvor de ikke har midlerne til at købe det materiel, der ville gøre deres træning og deres operative virke mere effektivt., fortæller PQ, der var leder af Frømandskorpsets træningshold.

Mange interesser i Vestafrika
Frømandskorpset trænede COPALCO første gang i efteråret 2016. Træningen er en del af et program, som Frømandskorpset gennemfører sammen med soldater fra det amerikanske marinekorps. Formålet er at uddanne lokale enheder til selv at håndtere de sikkerhedsudfordringer, som landene i Vestafrika står overfor. Træningen støtter Danmarks målsætning om at bidrage til stabilisering og piratbekæmpelse i Guineabugten.

-Danmark har mange interesser i Vestafrika. Der er hele flygtningestrømsproblematikken, der starter i denne her region. Og så er der farvandstilgængeligheden omkring Vestafrika, hvor der er pirateri, ligesom vi har oplevet det på den østlige side af Afrika. Og da en ret stor del, at den tonnage, der sejler her, er dansk, er her kommercielle danske interesser, forklarer oberst Michael Hyldgaard, der er stabschef i Specialoperationskommandoen.

Også Jægerkorpset og andre soldater fra Frømandskorpset var i februar og marts i Cameroun for at træne specialstyrker fra værtslandet og Nigeria under to store internationale øvelser.

Læs om det i den næste udgave af Forsvarsavisen, der udkommer den 18. maj.

Her kan du se og downloade billeder fra øvelsen.

Se videoindslag fra frømændenes træning med COPALCO herunder.