[Oprindeligt publiceret af Arktisk Kommando]

Af Jette Elkjær

Ønsket om at ære sin fars minde bragte i august 22 årige Natacha til Grønland. Hendes far Jesper Houlind havde tilbage i 1990’erne sejlet langs Grønlands kyster som kampinformationsgast på inspektionsskibet Vædderen.

Både som barn og op igennem årene havde Natacha fået fortalt mange historier om livet om bord på skibet, men ikke mindst om de mange fantastiske oplevelser, som Grønland havde givet ham.

De fortællinger og farens glæde ved havet gjorde, at hun ikke var i tvivl, da han pludselig døde i marts: Hun ville følge i farens fodspor og rejse til Grønland for at se landet ved selvsyn. Med på rejsen ville hun medbringe en del af farens aske, som hun efter tilladelse fra Folkekirken ville sprede over grønlandsk farvand.

Aske strøet fra Vædderens dæk
Skæbnen ville, at hendes rejse i Grønland førte hende til Nuuk på præcist samme tidspunkt, hvor inspektionsskibet Vædderen lå i havn for bl.a. at få nye forsyninger om bord. Der var derfor ikke langt fra tanke til handling: Natacha mødte op på kajen; spurgte om lov til at tale med skibschefen for at høre, om skibet kunne hjælpe hende med at sprede farens aske.

Efter et hurtigt opkald til Arktisk Kommando kunne skibschefen, kommandørkaptajn Jesper Lynge meddele Natacha, at skibet med glæde ville hjælpe hende.

Sidst på eftermiddagen samme dag gik Natacha derfor igen om bord på Vædderen – denne gang med sin fars aske, som havde taget rejsen fra Danmark til Nuuk forsvarligt gemt i en æske. Inspektionsskibet lagde herefter fra kaj for at sejle ud i farvandet ud for Nuuk.


Seks besætningsmedlemmer fra inspektionsskibet Vædderen klar til at ære afdød sømand (Foto: Nick Levin)

Kort tid efter blev Natacha ført til skibets helikopterdæk. Her blev hun mødt af skibschefen samt fem personer fra skibets besætning, som stod klar til at sende den tidligere sømand Jesper Hoilind ud på hans sidste rejse i grønlandsk farvand.


Datteren til afdød sømand strør hans aske i farvandet ud for Nuuk (Foto: Nick Levin)

Jesper Houlind døde i en alder af kun 49 år.

Æret være hans minde.