[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]
Af Lars Bøgh Vinther, Værnsfælles Forsvarskommando


Optøjer blandt befolkningen på de dansk Vestindiske Øer var anledningen til at Danmark i 1915 sendte krigsskibet Valkyrien til Caribien. Chefen var kommandør Henri Kornow, og besætningen bestod overvejende af frivillige. Missionen havde intet fast sluttidspunkt og første verdenskrig var i gang.

Hvordan optøjerne artede sig, fortæller historiebøgerne ikke meget om. Til gengæld fik Valkyrien den historiske rolle som afslutter af Danmarks æra som kolonimagt.

Da den danske regering i efteråret indgik en endelig aftale med USA om at afhænde de tre øer, udpegede regeringen Henri Kornow som midlertidig guvernør. Han fik til opgave at forestå den ceremonielle overdragelse til den amerikanske flåde.


Daværende udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen taler ved 75-året for overdragelsen af øerne i 1992.

Strygningen af Dannebrog om eftermiddagen den 31.marts 1917 blev rekonstrueret i 1992, da inspektionsskibet Triton deltog i markeringen af 75året.

På Forsvaret.tv kan man opleve daværende udenrigsminister Uffe Ellemann Jensens tale ved den lejlighed, reportage fra 75-året og gamle filmoptagelser fra 1920erne.

På 100 årsdagen for overdragelsen er Danmark til stede med statsminister Lars Løkke Rasmussen, mens flådens mindst slagkraftige, men smukkeste, skoleskibe Svanen og Thyra repræsenterer Søværnet.