[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af presseofficer Søren Egebæk, DANCON OIR

Gæsterne, der var ledsaget af chefen for Operationsstaben i Værnsfælles Forsvarskommando generalmajor Kennet Pedersen og direktøren for Folketinget Carsten Larsen samt chefen for Dronningens adjudanturstab oberst Lasse Harkjær, fik et lille døgn på Al Asad Airbase i Anbar provinsen, Irak.


Gæsterne på besøg hos SECFOR, hvor de blandt andet så enhedens våben og fik en snak med soldaterne. Fotos: Søren Egebæk

Rundtur ved DANCON
Træningen af de irakiske sikkerhedsstyrker er DANCONs hovedopgave, og gæsterne besøgte den igangværende træning af irakiske soldater fra 4. Kommandobataljon, Border Guard Forces, hvor de blandt andet fik et indblik i træningen i forhold over for vejsidebomber samt træningen på irakernes tunge våben SPG-9 (russisk rekylfri 73mm kanon) og DShK (russisk tungt 12.7 mm maskingevær).


En af ingeniørsoldaterne forklarer H.K.H. Prins Joachim og Pia Kjærsgaard om uddannelsen af de irakiske soldater.

Senere fik gæsterne en indføring i nogle af de andre opgaver der løses af DANCON på basen: De besøgte SECFOR-soldaterne (infanterideling, der bidrager til sikringen af basen), basens ”felthospital”, der bemandes af danske og amerikanske læger, sygeplejersker og sanitetssoldater, samt støttefunktionerne ved det Danske Element.

De to andre danske missioner på Al Asad basen blev også besøgt.
Det danske specialstyrkebidrag (Task Force 61) som træner, rådgiver og støtter den irakiske A’ali Al-Furat brigade modtog gæsterne i bidragets lejr, hvor der blev givet briefing og frokost. Et besøg hos A’ali Al-Furat brigaden blev det også til.

Det danske radarbidrag, som har til opgave at bidrage til et luftbillede af stort set hele Irak, gav en rundvisning og indføring i hvorledes denne danske radar leverer vigtige og gode informationer til missionens operatør-element på Al Dhafra Air Base i De Forenede Arabiske Emirater.

Efter chefens briefing til gæsterne sidst på dagen, afsluttedes besøget med en samling for alle soldater og et socialt arrangement. Ved samlingen var der taler af H.K.H. Prins Joachim og Pia Kjærsgaard, som begge udtrykte stolthed og begejstring for Danmarks indsats i kampen mod ISIL, samt chef DANCON, som også udtrykte sin stolthed og ros til Hold 6 og takkede gæsterne for besøget. Chef DANCON benyttede lejligheden til at udlevere DANCON Hold 6 skjold til gæsterne.

Se flere billeder fra besøget her.