[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Søværnets Taktiske Stab. Foto: SSG Anders Gaden/ Henrik Wallstrøm.

Torsdag eftermiddag lød det pludseligt over radioen ’Mayday Mayday’. En hollandsk lystsejler havde knækket masten og var i nød. Inden for få sekunder var besætningen på Absalon mønstret efter assistance til andet skib og klar til at komme den nødstedte lystsejler til undsætning. 

I disse uger gennemføres den nationale danske øvelse Danex.
Øvelsen foregår i de danske farvande og var torsdag nået til den jyske vestkyst. Absalon lå således ud for skydeområdet ved Oksbøl, fordi man tidligere på dagen havde øvet koordineret bombardement mod mål på land sammen med Søværnets tre fregatter og en helikopter, som hang i luften og udpegede mål og nedslag.

Inden for 5 minutter var Absalons helikopter hos den nødstedte lystsejler og kunne give meldinger til skibet om situationen. Allerede efter 25 minutter lå Absalon også på siden af havaristen og kunne sende sin gummibåd over for at hjælpe.Absalons gummibådsbesætning hjalp lystsejleren med at skære sejl og den knækkede mast fri. Både mast og sejl sank efterfølgende til bunds og udgjorde dermed ikke længere en fare.
Der var to personer om bord på lystsejleren, og ingen var heldigvis kommet til skade, da masten knækkede.
Under hele forløbet var Absalon i tæt kontakt med øvrige dele af det danske redningsberedskab, og kunne efter et par timer overdrage den atter sødygtige lystsejler til Thorsminde redningsbåd, som eskorterede lystsejleren i havn.

Alt i alt endnu en alsidig dag for besætningen på Absalon, som på kort tid skiftede fra at være et krigsskib under militære operationer til civil redning.

Se og download stillfotos fra redningsaktionen her.

#værdatkæmpefor

Se video her fra Absalons besætning: