[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, VFK-KOM

De militære øvelses-scenarier ændrer sig i forhold til mulige fremtidige opgaver. Når det gælder den årlige Danex, er udviklingen markant.
I starten af 2000 trænede man undsætning af flygtninge på kysten efter borgerkrig eller naturkatastrofer. Senere blev forsvar mod assymetriske trusler som speedbåde og privatfly dominerende.

I disse dage slutter to ugers øvelse, hvor fregatter og støtteskibe har nedkæmpet missiler, fly og ubåde ved Sjællands Odde, og gennemført kanonangreb mod mål på den jyske vestkyst ved Oksbøl.
Skibenes bombardement var ovenikøbet koordineret med Hærens artilleri, der fra land fyrede mortergranater og 155 MM granater mod de samme mål fra Haubitz kanoner.

Det er en kompliceret opgave at koordinere skud fra fire krigsskibe og artilleri, ikke mindst når målene bliver ovevåget af observatører fra luften i helikoptere.Se video-reportage fra skydningen på vestkysten herunder.

Søværnets Center for Våben spiller en afgørende rolle, når krigsskibene skal udsættes for trusler fra luften og under vandet. Droneeksperterne har op til fire fly og missiler i luften dagen lang, og ubådsdronen pinger sine sonartrusler fra dybet fra tidlig morgen til sen aften. Se reportagen fra Gniben yderst på Sjællands Odde nederst på siden.