[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Klokken 20:45 søndag aften modtager Luftgruppe Vest information fra Arktisk Kommando om, at et slædehold fra Slædepatruljen Sirius har mistet sine hunde. Skaglen, hvor de tretten hunde er forbundet til slæden, er bristet, og hundene er fortsat med at løbe fremad. Patruljens forsøg på at løbe dem op har vist sig forgæves.


Slædeholdet, der mistede sine hunde, har slået sit telt op for at beskytte sig mod vind og vejr.

Luftgruppen bliver derfor tasket til mandag morgen at flyve til slædeholdets position for at lokalisere de bortløbne hunde. Luftgruppen får ydermere positioner på et andet slædehold i området samt punkter på ruten mellem de to slædehold. Mandag morgen klokken 8.00 flyver Challenger’en fra Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord, red.) mod det nordligste Grønland for at lede efter slædehold og hunde.


Det andet slædehold i området deltog også i eftersøgningen af de bortløbne hunde.

Ulve i området
Slædeholdet uden hunde findes hurtigt, og besætningen i Challenger’en bruger kikkert, FLIR (forward looking infra red, et avanceret kamera, red.) og udkig for at følge slædesporet mod det andet slædehold. Da hele ruten er gennemfløjet, finder besætningen det andet slædehold, som er på vej tilbage for også at lede efter hundene. Undervejs på ruten ses en flok ulve.


Challenger-besætningen kunne konstatere, at der var ulve i området.

Derefter back-tracker flyet ad ruten tilbage til slædeholdet uden hunde, stadig uden at hundene bliver fundet. Vi udvider søgeområdet og ved hjælp af FLIR opdages hundene, stadig forbundet til linerne. Der observeres livstegn fra de fleste hunde, men et par stykker virker apatiske. Hundenes position gives til Arktisk Kommando, som formidler videre til Sirius og andre, der tager sig af den videre opgave med at genforene slædehold og hunde.


Slædespandet med de bortløbne hunde blev lokaliseret fra luften.

Tilfreds besætning
Challenger frigøres herefter fra opgaven og flyver til Station Nord for at få brændstof på. På Station Nord lander også en IL-76, der for tiden genforsyner stationen med brændstof fra Thule. Efter re-fueling flyver vi retur til Kangerlussuaq.

På dagens mission viser Challenger’en sin værdi og berettigelse i Grønland. En god dag for besætningen, som er glade for at kunne hjælpe ”en kollega i nød”.

Læs mere om hele missionen på Arktisk Kommandos hjemmeside.


En tilfreds Challenger-fartøjschef med det ukrainske IL-76 i baggrunden. IL-76 bruges til at genforsyne Station Nord med brændstof.


Station Nord og IL-76 set fra luften.