[Oprindeligt publiceret af Arktisk Kommando]

Af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

I juni i år blev formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen enige om at igangsætte oprydning i Kangilinnguit (på dansk Grønnedal). Fjernelse af affald og bygninger, der ikke længere skal anvendes, skulle fjernes hurtigst muligt.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har i oktober i samarbejde med entreprenørfirmaet Danstruct A/S igangsat oprydningen i Grønnedal.


En af de i alt 14 containere bliver her gjort klar til udskibning.

Som det første fjernes nu en stor mængde ikke-farligt affald, som ved Forsvarets fraflytning i 2012 blev oplagt i to bygninger. Ligeledes fjernes 14 containere med jern- og metalskrot og brændbart affald, hvor også selve containerne destrueres, da de ikke længere må anvendes til oversøisk transport.


Et skib fra Royal Arctic Line anløb i sidste uge Grønnedal for at hente containere med jern- og metalskrot samt brændbart affald.

Jernaffald sendes til Aalborg, og det øvrige affald behandles på Nuuks affaldscenter. Arbejdet forventes afsluttet i december 2017.

Samtidig samarbejder Kommuneqarfik Sermersooq og Forsvarsministeriet om en plan for fjernelse af bygninger, der ikke længere skal anvendes.

For yderligere info: Kontakt Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Birgitte Weber Blicher, tlf. +45 7231 4262