[Oprindeligt publiceret af Arktisk Kommando]

Af Jette Elkjær

I sin tale til den afgående chef og til inviterede gæster kunne chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Kim Jesper Jørgensen slå fast, at interessen for kommunikation og informatik havde været omdrejningspunktet for Per Højgaard-Jensens arbejdsliv lige fra første arbejdsdag i 1974. En interesse og kompetence, som har ført til flere år til søs, men også til ansættelse ved det daværende Søværnets Operative Kommando i Århus og ved NATOs hovedkvarter i Belgien.

- Du har markeret dig med en meget stor faglig viden, et enestående netværk og stor gennemslagskraft i relation til ikke alene din enhed her, men også i relation til kommunikation og informatik for hele AKO generelt og ja, for hele Forsvaret. Samtidig har du sørget for at enheden her på Færøerne er meget operativ og sørger for opbygning af det maritime situationsbillede omkring Færøerne, har tæt kontakt med de skibe og fly der opererer i området, sagde generalmajor Kim Jesper Jørgensen.


Chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Kim Jesper Jørgensen taler ved kommandooverdragelsen ved Forbindelseselement Færøerne. (Foto: Jens Kr. Vang)

Generalmajor Kim Jesper Jørgensen kom også ind på den afgående chefs professionelle og medarbejderne på Færøernes måde at håndtere vanskelige situationer.

- Du og din enhed blev ansvarlige for kommandoens støtte til politiet i forbindelse med Sea Sheperds forsøg på at stoppe grindefangst på Færøerne. Disse operationer er vanskelige, kræver et godt samarbejde med alle instanser for at opnå succes, og det har du Per stået i spidsen for – og gjort det meget succesfuldt, fastslog Kim Jesper Jørgensen.

Til sidst i sin tale nævnte Kim Jesper Jørgensen, at det ikke var helt slut med at arbejde for Per Højgaard Jensen.

- Dette er din sidste arbejdsdag i forsvaret – men du er jo ikke helt færdig med at arbejde. Og det skyldes jo, at Hendes Majestæt Dronningen igen har haft bud efter dig. Du skal være slotsforvalter på Marselisborg Slot. Det er et betroet job, som man bliver udvalgt til af Kongehuset, og du Per er den udvalgte.

Generalmajor Kim Jesper Jørgensen sluttede sin tale af til den afgående chef med ordene:

- Per, du er med officielt fratrådt som chef for Forbindelseselement Færøerne.


Kommandørkaptajn Per Højgaard-Jensen modtager her Arktisk Kommanods våbenskjold af generalmajor Kim Jesper Jørgensen (Foto: Jens Kr. Vang)

Herefter henvendte generalmajor Kim Jesper Jørgensen sig til den kommende chef for Forbindelseselement Færøerne.

- Nu har du jo hørt, hvordan jeg har rost Per og det må vel sige sig selv, at det ikke er hvem som helst, som jeg mener, kan overtage jobbet efter Per her på Færøerne. Og du er absolut ikke hvem som helst, sagde Kim Jesper Jørgensen og fortsatta:

- Michael, du er kommandoens vidensbank på stort set alle områder, når det gælder Forsvarets opgaveløsning i Nordatlanten og det arktiske område. Jeg er meget glad for at kunne overlade kommandoen over enheden hér til dig, for så ved jeg, at den er i trygge hænder. Michael – held og lyk-ke med din nye kommando, pas godt på enheden, på dine folk og pas godt på Færøerne.


 Den nye chef for Arktisk Kommandos Forbindelseselementet på Fæøerne, kommandørkaptajn Michael Hjort (til venstre) og den afgående chef, kommandørkaptajn Per Højgaard-Jensen. (Foto: Jens Kr. Vang)