[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Ansatte i Forsvaret kan godt begynde at glæde sig. Efter en pause på tre år, hvor der ikke fra centralt hold har været indkøbt nyt træningsudstyr, har Forsvaret igen indgået rammeaftaler om indkøb af udstyr til Militær Fysisk Træning. Det betyder, at nyt udstyr til fysisk træning og tests i løbet af den første halvdel af 2017 vil kunne nå ud til tjenestesteder over hele landet.

-Vi hører ude fra enhederne, at de savner udstyr. Og basiskravet er blevet implementeret uden det udstyr, som skal bruges til tests. Med det udstyr vi køber nu, er hele konceptet for militær fysisk træning understøttet, så det vil give et stort kvalitetsløft, fortæller seniorsergent Erik Madsen fra Center for Militær Fysisk Træning.Forsvarets Sundhedstjeneste, Center for militær fysisk træning har haft det faglige ansvar for aftalen, der omfatter alt fra løbebånd, vægtstænger, vægtskiver, kegler, målebånd og stopure over beskyttelsesudstyr til nærkampsuddannelse til kettelbells, sandsække og udendørs træningsstativer.

Også Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse, der foretager det formelle indkøb og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der står for drift og vedligeholdelse af idrætsmateriellet i kondirummene, er en del af aftalen. 

Aftalerne betyder et stop for lokale indkøb af den type udstyr, der understøtter det militære træningskoncept, mens aftalen ikke dækker idrætsudstyr, der bruges til andre typer idræt – eksempelvis fodbolde og mountainbikes

Det er det svenske firma Eleiko og det danske firma Nippon Sport, der skal levere det nye træningsudstyr. Udstyret fra firmaet Eleiko står allerede i mange træningslokaler i Forsvaret. Eleiko er blevet valgt efter en ekspertbrugerafprøvning, som Forsvarets Sundhedstjeneste, Center For Militær Fysisk Træning har stået i spidsen for.

-Vi har lagt vægt på kvalitet og funktionalitet af materiellet i afprøvningen og i valget af leverandør. Det er et gennemtestet og godt produkt, vi køber, siger Erik Madsen.

Center for Militær Fysisk Træning har i samarbejde med træningsvejledere og andre samarbejdspartnere lavet en foreløbig opgørelse over behovet for nyt træningsudstyr på tjenestestederne, og en del af det nye udstyr er allerede købt ind og ligger på lager. Enhederne vil inden for kort tid modtage besked fra Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse om, hvordan de bestiller det nye træningsudstyr.