[Oprindeligt publiceret af Arktisk Kommando]Af Lars Bøgh Vinther, VFK-KOM


Det var to danske eksperter i redning og eftersøgning fra Marinehjemmeværnet, der satte Arctic Guardian 2017 i gang. Positionen på krydstogtskibet Hessen og lister med navne på besætning blev afleveret til vagten i den islandske redningscentral i Reykjavik.

Inspektionsskibet Vædderen og kystvagtskibe fra Canada, USA, Norge og Island blev alarmerede, og fly fra Island, USA og Danmark scramblet til eftersøgning.Øvelsen er den første af sin art i regi af Arctic Coast Guard Forum, ACGF. Det er en sammenslutning af kystvagterne i de otte arktiske nationer. Da Danmark ikke har kystvagt, er det Søværnet som repræsenterer kongeriget. I praksis er det Arktisk Kommando med underlagte enheder, som deltager.

Udover Marinehjemmeværnets eksperter ledes af øvelsen af repræsentanter for Arktisk Kommando i samarbejde med repræsentanter fra Canada, USA, Norge, Finland, Island og Rusland.


Bagest i kontrolrummet hos den islandske kystvagt i Reykjavik har tre russiske officerer overblik over eftersøgningen via et IT-system, som ACGF håber vil blive fælles eje i alle arktiske redningscentraler og på skibe og i fly, så alle kan følge med i redninger og eftersøgninger. Først skal systemet dog testes og siden frigives af russerne.

Øvelsens primære mål er at forbedre samarbejdet og kommunikationen mellem de arktiske aktører, i praksis såvel som politisk. Slutningen på øvelsen fredag vil blive overvåget af islandske ministre og ambassadørerne fra de arktiske lande, samt fra cheferne for kystvagterne. For Danmarks vedkommende chefen for 1.eskadre og chefen for Arktisk Kommando.