[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Fotos: Sune Wadskjær Nielsen

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Britiske Prins Harry er initiativtager til Invictus Games, som skadede danske veteraner har deltaget i tre gange. Torsdag var den britiske prins som en del af sit officielle besøg i Danmark på besøg på Svanemøllens Kaserne for at møde nogle af de danske deltagere fra legene og for at høre mere om de danske erfaringer med idræt for skadede veteraner. Under besøget var Prins Harry ledsaget af Prins Joachim.

-Vi fik fortalt, hvordan vi arbejder med idræt for veteranerne. Hvordan vi igennem sporten hjælper veteranerne med at stille sig mål og arbejde med det sociale. Det var Prins Harry meget interesseret i, og han var særligt interesseret i vores fokus på de soldater, der er ramt af PTSD, og hvordan vi arbejder med dem. Her er Danmark et af de lande, der gør mest, siger kommandørkaptajn Peter Tolderlund fra Forsvarets Sundhedstjeneste. Han har ansvaret for idrætsprojekterne for de skadede soldater.De to prinser så veteranerne spille sitting volleyball, der er på programmet ved Invictus Games, og de fik også en demonstration af rullebrætbold, som er et spil, der er udviklet af Rigshospitalets Genoptræningscenter og DIF Soldaterprojekt, og har været spillet på Svanemøllens Kaserne siden 2012. Efter opvisningen gav prinserne sig god tid til at tale med veteranerne.

-Det var fantastisk at møde Prins Harry. Men det er endnu mere fantastisk at høre ham stille spørgsmål, som åbenlyst viser hans personlige interesse for de mennesker, han har set konkurrere ved Invictus Games et, to eller tre år tidligere, og at han følger op og spørger om, hvordan det har påvirket os, siger Yakov Munkebo, der deltog ved Invictus Games i London i 2014 og Orlando i 2016. Veteranen fra Århus var meget glad for, at også Prins Joachim viste stor interesse for veteransporten og de muligheder, som den giver de skadede veteraner.Prinsernes besøg hos veteranerne blev fulgt af et stort opbud af britiske, men også danske medier, som ellers ikke viser den store interesse for Invictus Games og derfor heller ikke medvirker til at skabe den anerkendelse af veteranernes indsats, som de oplever i andre lande. Et forhold, som Prins Harry med en vis beklagelse selv nævnte i sin samtale med den sportslige ledelse af Forsvarets idrætsprojekter for de skadede veteraner.

-Vi forklarede ham om, at der ikke er den samme bevidsthed i befolkningen omkring veteraner i Danmark, som der er i Storbritannien og USA, hvor der i højere grad er respekt og fokus på det. Det mangler vi lidt i Danmark endnu. Derfor udnytter vi også en situation som denne her til at skabe mere opmærksomhed om veteranernes situation og det, som vi blandt andet gennem sporten, kan gøre ved den, siger Peter Tolderlund.