[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Astrid Johanne Høg, Værnsfælles Forsvarskommando

Der var nok af smil at se på Holmen, da Svanen og Thyras indsejling torsdag klokken 11 nærmede sig. På kajen stimlede ansatte i Søværnet og pårørende sammen for at vinke sejlkutterne ind. Ventetiden var især lang for de mange små børn, der med Dannebrogsflag i næverne forventningsfuldt skimtede ud imod havnens åbning.


Ventetiden var ekstra lang i de sidste minutter inden landgang. Først skulle sejlene stryges i god ro og orden.

I otte en halv måned har skibene været til søs. En del af mandskabet udgøres af kadetter fra Søværnet, der som en fast del af uddannelsen sejler med på ruten for at lære om søværnets gamle dyder og traditioner af sejlskibenes faste mandskab.
- Vi har haft 70 elever og kadetter igennem uddannelsen på denne tur. Det har været en lang tur frem og tilbage over Atlanten. Nu kan de så hold evenfortjente fire ugers sommerferie, siger Lars Hansen, der er kommandør og chef for 1. eskadre.

Efter en lille halv times forsinkelse kom Svanen og Thyra til syne, og de mange børn viftede energisk med dannebrogsflagene, imens sejlkutterne gled over den næsten blanke sø til marchmusik spillet af Søværnets Tamburkorps.

Næppe var skibene lagt til kaj, før Søværnets chef Torben Mikkelsen råbte navnet på en af de tilstedeværende. Med usikre skridt kom en kvinde frem gennem menneskemængden. Et forvirret ansigtsudtryk blev dog langsomt afløst af bevægelse, idet hendes hjemvendte kæreste kom frem og tog hendes hænder og gik på knæ.


Efter otte måneder til søs kunne denne sømand endelig fri til sin kæreste

Hun sagde ja. Derpå kunne besætningerne i ægte feststemning gå videre til Søværnets Officersskole til fejring med kaffe og kage.

Se flere fotos fra hjemkomsten her.