[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Thorbjørn Forsberg / VFK

Ved en lille og relativt uformel begivenhed afslørede Flyverstabens chef tirsdag et billede til minde om de soldater, der er omkommet i Flyvevåbnets tjeneste siden værnets oprettelse i 1950.  Billedet har fået til huse i den bygning på Flyvestation Karup, hvor Flyverstaben holder til. Her er lignende mindevægge for såvel Hæren som Søværnet, og alle har de tillige en ”tablet”, hvor man kan finde flere informationer om de, der mindes.

Mindevæggen blev afsløret af chefen for Flyverstaben, generalmajor Max A.L.T. Nielsen, foran omkring tyve tilhørere. Han holdt ved lejligheden en tale og sagde blandt andet:

”Det, billedet udtrykker, er dels Dannebrog, så det er sat i en national kontekst, dels et internationalt udtryk med formationen, hvor det ene fly stiger til vejrs – vores missing man formation.”


GM Max A.L.T. Nielsen afslører billedet med hjælp fra sin adjudant. (Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste)

Missing Man Formation


Den såkaldte Missing Man Formation, som billedet viser, bruges lejlighedsvis til at mindes faldne kolleger. Den udføres rundt omkring i verden i forskellige varianter, men grundlæggende er budskabet, at der i en given formation ”mangler” et fly – et udtryk for den savnede kollega. I den danske variant på billedet – som også typisk er den variant, man bruger i USA - ses en fire-skibsformation med F-16 Fighting Falcon, hvor det ene af de fire fly brækker af og flyver mod himlen.

Se flere billeder fra afsløringen på Flyvevåbnets Facebookside.


De tilstedeværende kunne efter præsentationen bladre i den "tablet", hvor der står information om de, der er faldet i Flyvevåbnets tjeneste. (Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste)