[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Steffen Fog, Værnsfælles Forsvarskommando

En hidsig nærmest snerrende lyd som 10 knallerter for fuld kraft lyder hen over helikopterdækket. Nederst på den lange sliske, der udgør katapulten, er dronen klar til at blive accelereret op i flyvefart. Alle venter spændt, og dér kommer signalet. Katapulten udløses og sender med stor fart Banshee-dronen ud over rælingen på helikopterdækket af støtteskibet Esbern Snare. Dronen stiger hurtigt op i de lave maj-skyer over Nordsøen for at møde sit endeligt som missilføde i F16-piloternes skydeøvelse.


Flyvevåbnet øver en gang om året missilskydning fra F16 på. Søværnet laver normalt missiltest mod droner afsendt fra skib, men det er første gang at F-16 skyder droner ned som er sendt af sted fra skib. Det betyder, at øvelsesområdet kan lægges langt til søs i stedet for tæt på land, hvor man normalt har affyret dronerne fra. Dermed undgår man de mange konflikter med den tætte skibstrafik, fiskeri mv. som foregår tættere på kysten. En stor succes for det betyder, at øvelsen kan foregå uden de forsinkelser og afbrydelser, som den civile skibstrafik ellers medfører. Det giver bedre træning til fly, piloter, udstyr, skib og besætning. Foto: Katrine Juul Kjer Petersen.

Og idéen at sejle langt til søs for at træne skydning på droner med missiler fra F16 har vist sig at være rigtig god. På tidligere øvelser har man alt for ofte oplevet at måtte udskyde eller afbryde missilskydningen pga. civil skibstrafik i de hidtidige skydeområder. Tidligere øvelser har nemlig ligget tættere på land, fordi dronerne er blevet sendt afsted fra land. For at komme væk fra den tætte trafik tæt på kysten har man derfor nu som forsøg sendt et skib - støtteskibet Esbern Snare - et godt stykke til søs i Nordsøen og sendt dronerne af sted fra skibet.
- At sende dronerne afsted fra skib langt til søs er en game changer! Det gør, at vi kan gennemføre øvelsen uden afbrydelser eller ændringer. Tidligere har vi ofte aflyst store dele af skydningen, fordi vi ikke kunne flyve med dronerne pga. civil skibstrafik. At vi nu har et skib som platform for dronerne ændrer det hele fuldstændigt. At nå til det punkt, hvor vi er i dag, gør mig til en rigtig glad mand, siger major “STI”, der er chef for Eskadrille 730.

- Jeg tror også, at det økonomisk giver mening. Vi bruger typisk seks F16 i luften af gangen på øvelserne, og det er ikke billigt. Selv om det også koster penge at have støtteskibet i gang, tror jeg, at det samlet er en god idé, fordi vi på den her måde ikke flyver forgæves. Tidligere kunne vi risikere at være seks F16 i luften uden at kunne gennemføre øvelsen, siger han.

Læs mere om missiløvelsen i næste nummer af Forsvarsavisen, der udkommer den 19. juni.