[Oprindeligt publiceret af Arktisk Kommando]

Tekst af inspektionsskibet HVIDBJØRNEN / Foto af Mads V. Sørensen

Inspektionsskibet HVIDBJØRNEN deltog i weekenden i Sømandsdagene i Klaksvig. Sømandsdagene er en årligt tilbagevendende begivenhed, som arrangeres for at markere og festligholde Færøernes hovederhverv - fiskeriet.

Allerede umiddelbart efter ankomst fredag deltog HVIDBJØRNEN i den første aktivitet: Vandkrig. Og ja, der var tale om krig og ikke bare kamp! Der var ikke lavet hold, så det var alle-mod-alle.

Det færøske kystvagtskib, BRIMIL, ledede slagets gang og satte standarden med sine skibsmonterede vandkanoner, som senest har været i anvendelse ved fabriksbranden i Tvøroyri på Suderø.


Kystvagtskibet BRIMIL var ikke alene kampdommer, men også en meget aktiv deltager.

HVIDBJØRNEN indsatte en gummibåd med transportabel brandpumpe, tilriggede brandslanger på dækket og benytte vandkanonerne på helikopterdækket. Alle systemer blev afprøvet og fundet fuldt funktionsdygtige.

Strikkegarnssnurring, trolbøting og kagebagning
Lørdagen var fyldt med aktiviteter på kajen og alverdens konkurrencer. HVIDBJØRNEN havde valgt at fokusere på de konkurrencer, hvor de mente at have en reel chance og på forhånd udelukket dem, som havde en entydig lokal appel: konkurrence i strikkegarnssnurring, trolbøting (reparation af trawl) og skipaliste-quizzen (quiz i færøske fiskefartøjer).

I bagekonkurrencen mente HVIDBJØRNEN, at de havde en chance, så her deltog de. Kabyssen havde ved fælles indsats fremtryllet en mageløs kage, der viste sig at falde i dommernes smag – i hvert fald løb den med førstepladsen i kategorien: Bedste smag. Præmien på 2.000kr. donerede HVIDBJØRNEN straks til børneafdelingen på Klaksvig Sygehus til stor tilfredshed blandt de lokale.


Vinderkagen – bedste smag. At den ikke også vandt for sit udseende, siger noget om konkurrencen.

’Desværre’ faldt kagen i så god smag, at dommerne og publikum spiste det hele, hvorfor besætningen om bord på HVIDBJØRNEN ikke fik lejlighed til at smage vinderkagen. Men mon ikke de stolte vindere kan lokkes til at gentage succesen?

Taktisk forståelse var ikke nok til at vinde kampen
Knap så godt gik det i styrkeprøverne. HVIDBJØRNEN var af den overbevisning, at en enhed fra den danske flåde med stor fokus på militær fysisk træning ville gå sejrrigt ud af konkurrencerne i tovtrækning, armlægning og ’kastedræg-i-strakt-arm-holdning’.

HVIDBJØRNEN stillede med to tovtrækningshold; det ene fra officersmessen. Desværre viste masser af lederskab og stor taktisk forståelse sig ikke som noget værdigt match for den rå muskelstyrke, som en lokal trawler kunne mønstre.


Holdet fra officersmessen - mens der endnu var tro på sejr.

Heller ikke de individuelle præstationer i armlægning og ’kastedrægsholdning’ vil der blive skrevet færøske kvæði om. Faktisk var den mest beundringsværdige præstation fra HVIDBJØRNENs side, da skibets læge måtte i aktion. En af deltagerne i armlægningskonkurrencen gav sig mere end 100 % og besvimede umiddelbart efter at have lidt nederlag. Lægen trådte til med førstehjælp, fik ham bragt til bevidsthed og sendt på sygehuset til yderligere kontrol.

Mange gæster kiggede forbi under åbent skib
HVIDBJØRNEN gav også de mange fremmødte mulighed for at komme om bord og se nærmere på skibet, dets udstyr og høre mere om de mange opgaver, Søværnets skibe løser i farvandene omkring Færøerne.


Man skulle tro, at alle havde fået vand nok i forbindelsen med vandkrigen fredag aften, men nej.

649 personer benyttede sig af tilbuddet og var om bord i løbet af de to timer, hvor der blev holdt åbent skib. Lige bortset fra kanonen på fordækket var det skibets FLIR (infrarøde kamera), som tiltrak sig størst opmærksomhed. At FLIRen er et meget velegnet værktøj til at finde personer i vandet, illustrerede besætningen ved at vise, at man på flere hundrede meters afstand kan se, om der er ild en cigaret eller ej.


Alle raske drenge drømmer om at blive brandmænd.

Fra HVIDBJØRNEN skal der lyde et tusind tak til borgerne i Klaksvig for et dejligt arrangement, der har givet dem et fantastisk lærerigt indblik i færøsk kultur og traditioner. De lover, at de vender tilbage – næste gang med den klare ambition at vinde tovtrækningskonkurrencen.