[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Også i Kosovo var der interesse for de nye bøger. Foto: DANCON KFOR

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando


Omkring 20 flyttekasser med bøger fra biblioteket i Nærum blev i januar hentet af en lastbil fra Forsvaret for at blive sendt til de udsendte danske soldater i Irak, Afghanistan, Kosovo og Estland. De første bøger ankom til Kabul i Afghanistan i begyndelsen af februar, og de sidste nåede frem til Al-Asad Air Base i Irak lige inden påske.


Bøgerne pakkes ud i Afghanistan. Foto: Presseofficeren

De fleste af de mange bøger er blevet til overs som en del af en løbende udskiftning af bøger på biblioteket i Nærum, men donationen består også af bøger, som private har afleveret til biblioteket, når de har ryddet ud i deres bogsamlinger. Hovedparten af bøgerne er romaner, men der er også en smule faglitteratur imellem. Bøgerne er brugte, men de er hele og kan stadig læses, og derfor glæder det bibliotekar Preben Hindberg, der har taget initiativ til bogdonationen, at de nu er kommet ud til et nyt læselystent publikum.

-Som bibliotekar er det mit job at formidle læseoplevelser, og jeg har glæde ved at andre mennesker kan falde over en interessant titel eller forfatter, siger Preben Hindberg.


KFUM-pigerne i Estland med de nye bøger. Foto: DANCON eFP.

Preben Hindberg fik ideen til at tilbyde Forsvaret de kasserede bøger, da han i januar så en udsendelse om de danske soldater, der var på vej til Estland. Han kom i tanke om, at han for mere end 10 år siden havde været med til at sende kasserede biblioteksbøger til Afghanistan via en god ven, der var feltpræst og syntes, at der var en ide, der kunne gentages.

-Det er en stor fornøjelse at give bøgerne videre. Det havde gjort fysisk ondt på mig at sende dem til forbrændingen, siger Preben Hindberg.


Soldaterne fra Camp-sektionen bygger bogreol, så der kan blive plads til de nye bøger. Foto: Presseofficer Morten Kruse.

Den skal jeg vist læse
De sidste af de mange bøger ankom som nævnt til Al-Asad Air Base i Irak lige inden påske, og her blev bøgerne ifølge presseofficeren Morten særdeles godt modtaget.

-Jeg hørte udtryk som ”den skal jeg vist læse”, ”den ser spændende ud” og ”det er godt nok en klassiker”, da bøgerne blev gennemgået, fortæller han.


Den nybyggede hjørnereol i den danske lejr på Al Asad Air Base fyldt med nye læseoplevelser. Foto: Presseofficer Morten kruse.

Soldaterne i Irak har almindeligvis travlt med at planlægge og gennemføre træning af irakiske sikkerhedsstyrker, men der er også perioder, hvor der er ophold i træningen, fordi irakerne skal have mulighed for at tage hjem til deres familier, og her har soldaterne god tid til at læse. I Irak bliver de nye bøger stillet op på KFUM’s soldaterhjem. Her havde holdets lejrsektion bygget en ny bogreol, der straks blev bygget om til en hjørnereol, da soldaterne så de mange kasser med bøger.


Bøgerne pakkes ud i Afghanistan inden de senere blev fordelt til de fire lejre, hvor der er danske soldater. Foto: Presseofficeren

I Afghanistan er de 10 kasser med bøger, som danskerne har modtaget, blevet fordelt til de fire forskellige lejre i og omkring Kabul, hvor de danske soldater bor og arbejder. Også her har boggaven vakt stor glæde.

-Det er et fantastisk flot initiativ af Nærum Bibliotek, at de har doneret bøgerne. Jeg er imponeret over at nogen i Nærum ved, at der er danske soldater i Afghanistan, og jeg tager hatten af for det, siger chefen for de danske soldater i Afghanistan, flotilleadmiral T. Jeziorski.