[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Forsvaret bliver en meget synlig del af begivenheden, når Hans Kongelig Højhed Kronprinsens 50-års fødselsdag fejres med Royal Run i Danmarks fem største byer den 21. maj. Forsvarets bidrag til fødselsdags- og løbefesten bliver i særlig grad foldet ud i Esbjerg. Her stiller Forsvaret med et hold på 300 løbere fra alle tre værn, der skal løbe med på one mile distancen. Også en gruppe veteraner fra DIF Soldaterprojekt løber med i Esbjerg. Hele Forsvarets hold løber i ens løbetrøjer, og de militært ansatte blandt deltagerne løber i uniformsbukser og støvler, så den militære tilstedeværelse bliver tydelig. Det glæder den ansvarlige for Forsvarets deltagelse.

- HKH Kronprinsen har jo tilbragt en del tid i Forsvaret, og han er et forbillede for mange. Forsvaret har fået mulighed for at sætte sit præg på løbet i Esbjerg ved at løbe med HKH Kronprinsen og ønske tillykke og vi er glade for at kunne bidrage til fejringen af hans 50-års dag, siger kaptajn Mikkel Soelberg fra Center for Militær Fysisk træning  

Den militære tilstedeværelse bliver også tydelig i luften.

Kort tid efter, at Hans Kongelige Højhed er landet i Esbjerg, springer det militære faldskærmslandshold ud fra en EH101 redningshelikopter og lander på pladsen. Og når soldater og veteraner løber deres heat, flyver to F-16 jagerfly ind over festpladsen som en hilsen og hyldest til fødselaren. De to fly har i anledning af den runde kongelige fødselsdag fået malet deres haleror med en særlig hilsen til Hans Kongelige Højhed.

- Flyvevåbnet har tidligere udsmykket fly i helt særlige anledninger. Hans Kongelige Højhed Kronprinsen har en tæt tilknytning til Forsvaret, og Kronprinsens fødselsdag og Royal Run er en sådan anledning. Derfor hylder Flyvevåbnet Hans Kongelige Højhed med denne særlige flyvende hilsen, siger generalmajor Anders Rex, chef for Flyverstaben.Også på jorden viser Forsvaret materiel frem. Hærens Kamp- og Ildstøttecenter stiller et Infanterikampkøretøj med mandskab op ved Forsvarets telt på festpladsen, og inviterer interesserede i alle aldre til komme fordi og se nærmere på det store og tunge køretøj.

EH101 helikopteren og F-16 flyene er på vagt som henholdsvis redningshelikopter og afvisningsberedskab, og deres flyvninger over Esbjerg bliver gennemført som led i de øvelses- og patruljeflyvninger, som de normalt gennemfører. Det betyder også, at flyvningerne over Esbjerg bliver aflyst, hvis helikopteren eller flyene skal indsættes i andre opgaver.