[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kristina Schønnemann Jensen, Veterancentret

Er jeg mon med på holdet, eller er jeg ude? Det spørgsmål fylder rigtig meget for de omkring 50 veteraner, der i denne weekend svømmer, løber, sejler eller dyrker en af de andre sportsgrene, som det danske hold skal dyste i det internationale sportsstævne for skadede veteraner, Invictus Games 2018.

Forsvarets Sundhedstjeneste, der leder projektet, har i 2018 justeret udvælgelseskriterierne og skærpet sit fokus. For da Invictus Games 2017 sluttede, holdt stifter HKH Prins Harry en afslutningstale, som Claus Bodilsen bed mærke i.

- Han sagde; gå nu ud og få fat på nogle nye. Det handler ikke om at vinde medaljer. Det handler om personlig udvikling. Så årsagen til, at vi har ændret vores udvælgelseskriterier i år, er, at vi gerne vil tage ånden i Invictus Games seriøst, siger Claus Bodilsen.

Fire kriterier
I morgen søndag bliver truppen af veteraner skåret ned til 25 mænd og kvinder. Sammen med militærpsykologer fra Veterancentret har Forsvarets Sundhedstjeneste defineret fire kriterier, som veteranerne bliver målt på. De første tre parametre handler om at engagere sig i træningen, at udvikle sig personligt og at bidrage til det sociale fællesskab.

- Til sidst kigger vi også på, om det at deltage i Invictus Games reelt kan bidrage til den igangværende rehabilitering, som veteranen er i gang med, eller om det i virkeligheden er noget andet, der skal til. Det kunne eksempelvis være, at veteranen måske er ikke langt nok i sin personlige udvikling til at blive mødt af så stort et pres, som der følger med deltagelsen, siger Claus Bodilsen.

Rejsen fortsætter
Den melding kan være svær at sluge for de veteraner, som ikke skal indgå i træningen fremadrettet. Men det er ikke meningen, at den personlige udvikling, som er sat i gang under Invictus-navnet, skal slutte søndag.

Derfor besøger DIFs Soldaterprojektet og Veterancentrets opsøgende rådgivere træningssamlingen. Det er bare to retninger, som den enkelte veteran kan vælge at fortsætte i. Enten ved at starte i en idrætsforening eller i et andet et idrætsprojekt under Danmarks Idræts Forbund, eller ved at få en socialfaglig konktaktperson i Veterancentret, som kan støtte veteranen i at overføre og udvikle nye kompetencer til hans eller hendes hverdag, fortæller Claus Bodilsen.

- Vi ønsker, at alle veteraner kan tage noget med sig her fra, som de har lært om sig selv. Så uanset om du er udtaget eller ej, så skal der være en mulighed for at rejsen kan fortsætte. Invictus Games er ikke målet i sig selv, men afsættet for personlig udvikling.


43 skadede veteraner dyrker i denne weekend en hel række idrætsgrene i og omkring Vejen Idrætscenter. Foto: Anders V. Fridberg