[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Forsvarskommandoen

Soldaterne, der skal udgøre Resolute Support hold 10, stod i dag lidt over middag opmarcheret på en græsplæne på Flyvestation Skalstrup. Oberstløjtnant Jan Værnhøj Pedersen (chef for DANELM) meldte Danmarks 10. bidrag til Resolute Support i Kabul klar til chefen for 1.Brigade, brigadegeneral Henrik Lyhne, der herefter overdrog ordet til Medlem af Folketinget og formand for Forsvarsudvalget Naser Khader.
- Jeg står her foran Jer med den dybeste respekt for det valg, I har truffet. I har valgt at sætte Jer selv til side for at tage ud og sikre stabilitet i verden. For jeres fædreland og for fremtidige generationer.

Naser Khader fortsætter:
- Det koster på budgettet, og det tærer på kræfterne for et lille land som Danmark. Men det er intet imod den pris I og Jeres familier betaler ved at sætte jeres civile liv på standby i en tid for til gengæld at tjene jeres land. For det skylder vi Jer alt. I risikerer jeres egen sikkerhed for at sikre vore. Tak skal I have.

Afghanernes egen kamp
Naser Khader kom også ind på formålet med missionen i Afghanistan.
- Danmark er i Afghanistan i dag – ikke fordi vi tror, at vi kan indføre demokrati eller frihed, som vi kender i Danmark – men fordi afghanerne skal lære at passe på deres egen frihed. Vi skal ikke kæmpe afghanernes kamp for afghanerne. Det skal de selv. Men vi skal hjælpe afghanerne med at hjælpe sig selv, så de kan bekæmpe de terrorgrupper, der forhindrer landet i at udvikle sig i en positiv retning. Usikre mennesker tøver. Og så længe Taliban og Islamisk Stat skaber frygt og rædsel, så længe vil Afghanistan stå i stampe.


Der var efter talen frokostreception, hvor alle soldater på Resolute Support hold 10 havde lejlighed til at hilse på Naser Khader og sige tak for talen.Sådan er Resolute Support sammensat
Resolve Support i Kabul er en kompleks sammensat mission og består af meget forskellige enheder.

  • AIAT: Army Institutional Advisory Team. Gruppen af danske mentorer der samarbejder med det afghanske forsvarsministerium, den afghanske hær, forsvarsakademiet og officersskolerne.

 

  • MFPT: Mobile Force Protection Teams er sikringssoldater der sørger for at AIAT, bliver transporteret forsvarligt og i god ro og orden rundt i Kabuls gader.

 

  • NSE og DANELM, - Missionens Borgerservice, - her tager man sig af ”Alt det der skal til for at missionen kører” med hensyn til IT, løn, administration, sundhed, forsyninger, besøg, pressevirksomhed, feltpræst, logistik og rejser.

 

  • IMP, den international Militær Politi styrke, og det er fordi de danske MP i RS bliver en del af den Internationale militær Politistyrke i Kabul.