[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Lars Bøgh Vinther, vfk-kom.

Færøerne indledte et velforberedt besøg af Kronprinsfamilien torsdag morgen, men inden anløbet til Torshavn var det besætningen på Hvidbjørnen som bød de kongelige velkommen med 21 skud fra kanonen, parade og hurraråb. Dermed var der formelt formeret kongedeling, fortæller Hvidbjørnens chef, kommandørkaptajn Jan Olav Skogøy.

- Det betyder at jagtkaptajnen på Dannebrog nu har to skibe i sin deling. Den royale salut og paraderingen er en ceremoniel måde at vise Kongehuset og tronfølgeren respekt på.Sammen med skibets næstkommanderende og officeren som varetager jobbet som ceremonimester har inspektionsskibet de sidste dage forberedt kongedelingen.  Blandt andet har de fire gaster ved salutkanonerne trænet med at lade og affyre med bare fem sekunder mellem skuddene.

-   Det gik ikke helt godt i starten, fortæller konstabel Jens fra Silkeborg, men da vi skiftede fra korte øvelsespatroner til de rigtige, lykkedes det at holde rytmen uden at hylstre sad fast.De 21 skud ud for Torshavn blev affyret perfekt, så der blev ikke brug for de ekstra skud der lå klar i reserve.Oveni den flotte velkomst viste det færøske vejr sig fra sin mest karakteristiske side. Med minutters mellemrum var der blå himmel og solstrejf, regnbyer og mørke skyer. Det gav ikke mindre end to regnbuer over Kongeskibet, som kun besætningen på Hvidbjørnen og færøske Brimil oplevede.

I kølvandet 300 meter bag Hvidbjørnen fulgte det færøske inspektionsskib Brimil, som dog ikke indgår formelt i kongedelingen.

Hvidbjørnen følger kongeskibet under hele kronprinsfamiliens besøg frem til søndag, hvor det atter bliver hverdag for besætningen, med suverænitetshævdelse, fiskeriinspektion og andre opgaver stillet af Arktisk Kommando.

Se video fra kongedelingen: