[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando


11 danske svømmere ved Invictus Games 2018 i Sydney fik tirsdag ekstra støtte hjemme fra Danmark, da Hans Kongelige Højhed Kronprinsen heppede med fra tribunen i det store Aquatic Centre i den olympiske park. Kronprinsen sluttede sig til den i forvejen højlydte danske delegation og var med til at råbe de danske svømmere frem.


Kronprinsen hilser på Trine Holst Jensen, der kom i finalen i tre discipliner. Finalerne svømmes onsdag aften australsk tid.

Svømmekonkurrencen resulterede i personlige rekorder til alle 11 svømmere, for nogle af svømmere endda flere, og tre finalepladser til Trine Holst Jensen. De gode præstationer er et resultat af træning og deltagernes evne til at motivere hinanden til at præstere i den uvante kulisse, men den kongelige opbakning er en ekstra motivationsfaktor.

- Det betyder virkelig meget både for mig, men også for mine medatleter på Team Danmark Invictus holdet. Det betyder bare noget, at NK Danmark, som nogle af de andre kalder ham, kommer og viser sin interesse, og at man kan føle, at det er noget, han virkelig brænder for, siger Bubby Jacobsen, der er en af danskere, der svømmede.

Kronprinsen var også rundt blandt andre af de danske deltagere, blandt andet bueskytterne, der træner til deres konkurrencer torsdag og fredag, før han overværede det danske hold i siddende volleyball spille opvisningskamp mod Canada. En kamp Danmark vandt klart i to sæt. Kronprinsen var begejstret for både præstationerne og stemningen blandt tilskuerne.

- Det betyder rigtig meget for mig, selvom jeg skal rejse langt, for det man kommer ned til her, det er jo et virkelig stærkt hold, som har en masse tro på sig selv, som hold og som individer. Og så er der jo et fantastisk publikum, som også står stærkt som et hold, siger Kronprinsen.


Kronprinsen, der selv er bueskytte, taler med Pierre Skovgaard. I forgrunden er det den danske bueskydningstræner Finn Larsen.

Efter volleyballkampen overrakte Kronprinsen Forsvarets medalje for sårede i tjenesten til en af de danske deltagere ved en lille ceremoni. Ved samme lejlighed gav viceforsvarschef generalløjtnant M.A.L.T. Nielsen sin commanders coin til alle de danske deltagere.

- Jeg har haft den fantastiske fornøjelse at møde de her mennesker for godt og vel et år siden og dermed set det forløb, der har været tilrettelagt, hvor man med de enkelte, der er udvalgt til at deltage i Invictus Games, har arbejdet med sport og idræt som et element i den enkeltes personlige rehabilitering. Det har givet dem instrumenter, de har arbejdet, vi har set fremskridt, og det er lykkedes for flere af dem at tage de her instrumenter og fremskridt med over i deres privates sfære, siger viceforsvarschefen.


Viceforsvarschef generalløjtnant M.A.L.T. Nielsen overrækker sin mønt til Peter Kirkegaard, der har deltaget i cykling og svømning.

Kronprinsen overværer onsdag endnu en dansk deltage i styrkeløft, og torsdag skal Kronprinsen heppe på de danske deltagere i atletik og bueskydning.