[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

- Lige nu er det uvirkeligt. Jeg glæder mig til åbningsceremonien og til at spænde buen, og helt klart til afslutningen. Men jeg har det også lidt sådan, at det bare skal overstås, siger Steffen Häggqvist om udsigten til, at mere end 10 måneder forberedelser og træning snart skal kulminere ved Invictus games 2018 i Sydney.

- Jeg er presset og spændt. Det bliver en kæmpe forløsning at komme ned og få en oplevelse, som man ikke har prøvet før. Så det er lidt uvirkeligt. Jeg er også spændt på at komme i konkurrence og se, hvad det bliver til. Og hvordan man klarer presset med de mange mennesker, supplerer Joakim Eriksen.

Nogle af de danske deltagere og trænere ved afrejse-receptionen på Kastellet i København.

Steffen, Joakim og 23 andre skadede veteraner er kun 10 dage fra at skulle rejse til Sydney for at deltage i Invictus Games 2018.  De 25 deltagere, deres pårørende og holdet omkring dem med ledere, trænere, psykologer mv. rejser mod Sydney den 15. oktober.

Den snarlige afrejse blev fredag markeret ved en reception på Kastellet i København. Her deltog ud over alle de, der skal med til Sydney, også ambassadører fra Australien, Storbritannien, USA, Georgien og Estland, hvis veteraner også deltager i Invictus Games.

- Mit budskab til de danske deltagere er, at de vil få en varm velkomst og møde hård konkurrence. Det bliver hårdt, men det er en oplevelse, som de alle sammen deler. Australierne er meget bevidste om de ofre, som veteraner har ydet. De er stolte af deres egne veteraner, men også at de veteraner fra andre lande, som kommer til Australien for at deltage i legene, siger Australiens ambassadør til Danmark, Mary Ellen Miller.


En stor del af det danske hold sammen med viceforsvarschefen og ambassadørerne fra USA, Australien og Storbritannien.

Også viceforsvarschef generalløjtnant M.A.L.T. Nielsen var med ved receptionen. Han vil sammen med generallæge Sten Hulgaard følge de danske deltagere i Sydney.

- Jeg ser allermest frem til at se resultaterne af det fælles arbejde, vi har lavet som et kollektiv. Jeg tænker hele tiden på, hvad det her gør for den enkelte deltagers rehabiliteringsproces, og jeg glæder mig til at se forskellen fra, da vi begyndte for et år siden og til kulminationen i Sydney. Jeg er vild af forventning, siger viceforsvarschefen.

Invictus Games 2018 begynder officielt med åbningsceremoni den 20. oktober, men den første danske deltager skal allerede i konkurrence fra den 19. oktober, hvor golfturneringen bliver afviklet. De sidste danskere er i konkurrence på atletikstadion den 26. oktober inden legene afsluttet med en stor afslutningsceremoni og koncert den 27. oktober. De danske deltagere lander i København igen den 29. oktober om morgenen.


Fakta om Invictus Games 2018

  • Invictus Games 2018 finder sted i Sydney fra den 20. – 27. oktober. Det er fjerde gang, at legene afholdes.
  • Formålet med Invictus Games er gennem idræt at hjælpe de skadede veteraner videre i deres liv.
  • Invictus Games 2018 har deltagelse af omkring 500 veteraner fra 18 lande.
  • Danmark stiller op i svømning, bueskydning, roning, cykling, atletik, powerlifting, driving challenge og sejlads. Danmark kunne på grund af klassifikationsregler ikke stille hold i kørestolsrugby, kørestolsbasket og siddende volleyball. I siddende volleyball skal Danmark dog spille en opvisningskamp.