[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Simon Elbeck, VFK

Under en øvelse i Jægerkorpset i Nordjylland onsdag aften blev de to piloter i redningshelikopteren belyst med grønt laserlys. Piloterne opdagede laserlyset, da det ramte deres hjelme i cockpittet.

- Det kan farligt for øjnene og blænde os fuldstændigt på kritiske tidspunkter. Det kan i værste fald føre til, at helikopteren falder ned, siger Ole Theill Sørensen, vagtholdsleder i Forsvarets Operationscenter, som selv er pilot og ved, hvor farligt laserlys kan være for piloterne.

Forsvaret kontaktede hurtigt Nordjyllands Politi og guidede dem frem til, hvor det grønne laserlys kom fra. Det viste sig, at det var en kun 16-årig dreng, der sammen med et par kammerater stod ved rutebilstationen ved Aabybro og lyste op på himlen med et grønt laserlys. Politiet pågreb den 16-årige dreng i Aabybro. Han blev afhørt på stedet i overværelse af en lærer og med forældrene med på telefonen.

- Piloterne har fortalt, at de ikke var i fare i denne aktuelle situation, men det er stadig en alvorlig sag, der går ind under ordensbekendtgørelsen og kan give en bøde, siger politikommissær ved Nordjyllands Politi, Jesper Sørensen.

Det sker jævnligt, at der bliver lyst mod Forsvarets fly og helikoptere, og Forsvaret opfordrer kraftigt til, at man afholder sig fra at pege med laserlys mod både Forsvarets og civile fly og helikoptere.

- Når man flyver om natten, så har man meget få ting, som man kan bruge til at orientere sig og når man bliver blændet, så kan man ikke se noget. Det kan være horisonten eller skygger fra træer, som piloten pludselig ikke kan se og det kan være fatalt, siger Ole Theill Sørensen, vagtholdsleder i Forsvarets Operationscenter.

Også politiet er helt klare i mælet, når det kommer til brugen af laserpenne.

- Man skal afholde sig fuldstændig fra at lyse mod fly og helikoptere. Det er sindssygt farligt og kan fremkalde faresituationer. Hvis piloterne fortæller, at der har været en faresituation, så er det en meget alvorlig sag, siger politikommissær Jesper Sørensen.