[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnfælles Forsvarskommando

122 militære atleter fra 26 lande indleder i dag verdensmesterskaberne i militær femkamp – en af den militære idræts absolutte kongediscipliner. Det er 65. gang, at der skal findes verdensmestre i den både fysik, teknisk og mentalt krævende sport.

Danmark stiller med to mænd og tre kvinder til konkurrencen, der finder sted i Wiener Neustadt i Østrig. Østrigerne har arrangeret store femkampturneringer tidligere, og forholdene er gode, fortæller den danske sportschef, kaptajn Thomas Lund.

- Mange af kæmperne har været her mange gange før og kender forholdene. Det er næsten halv hjemmebane, siger han.


De fem danske femkæmpere ved VM i Østrig. Det er Sara Hjalager yderst til højre. Foto: Landsholdet i militær femkamp.

De største danske sportslige forhåbninger ligger på Sara Hjalager, der blev nordisk mester i juni, og som både i 2016 og 2017 blev nummer fire ved verdensmesterskaberne. Håbet er, at hun kan komme på podiet.

- Jeg føler mig i god form og har aldrig været mere klar til et VM, så jeg tror, at der er muligheder for at komme på podiet. Jeg går efter at få udbytte af min gode træning hele året og lave 5400 points. Så må vi se, hvor langt det rækker. Jeg har svært ved at vurdere, hvor konkurrenterne ligger, fordi jeg ikke har mødt dem i år, siger Sara Hjalager.

Ved de nordiske mesterskaber lavede Sara Hjalager 5386 point, og selv om det var en rigtig god konkurrence, mener hun, at hun kan finde de forbedringer, der kan bringe hende over 5400.

- Det svarer eksempelvis til to skydepoints, og jeg kan også finde flere sekunder på forhindringsbanen, siger den nordiske mester. Sara Hjalagers stærkeste discipliner er håndgranatkast og forhindringsbanen.

I 2016 vandt de danske kvinder med blandt andet Sara Hjalager på holdet VM-sølv for hold. Men siden er andre af de bærende kræfter på holdet stoppet.

- Det bliver svært, men vi håber på en podieplads til kvinderne i holdkonkurrencen, siger Thomas Lund.

Danmark har haft én verdensmester i militær femkamp. Det er Brian Dåsbjerg, der blev verdensmester i 2010. Brian Dåsbjerg er i dag assisterende træner for det danske landshold i militær femkamp.

Der er åbningsceremoni ved stævnet tirsdag den 28. august. Konkurrencerne begynder onsdag med skydning og forhindringsbaneløb. Verdensmestrene findes efter terrænløbet fredag den 31. august. Stævnet slutter med stafetløb på forhindringsbanen og afslutningsceremoni lørdag.

Man kan følge de danske deltagere via holdets side på Facebook.