[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Af Simon Elbeck Johnsen, VFK

Joint Warrior hedder øvelsen og den skal styrke vores samarbejde med de øvrige nationer i forsvarssamarbejdet, Joint Expeditionary Force (JEF).
I 2015 blev det besluttet, at Danmark skulle deltage i JEF-samarbejdet og hovedformålet med JEF er, at etablere en udrykningsstyrke under ledelse af Storbritannien, som kan rykke hurtigt ud og løse multinationale operationer.
 


Den fælles træning og øvelse, som soldaterne får ved Joint Warrior-øvelsen, styrker Forsvarets evne til  og mulighed for at samarbejde med internationale allierede i store operationer, fordi vi her får øvet alle faser af en militæroperation fra planlægning over deployering til den specifikke operation.

Joint Expeditionary Force-samarbejdet styrker Forsvaret og vores soldater, fordi vi øver og træner sammen med andre nationer og dermed er klar til smidigt og let at samarbejde med resten af JEF-nationernes forsvar. Udover Danmark, så består JEF-samarbejdet af Storbritannien, Norge, Sverige, Finland, Nederlandene, Estland, Letland og Litauen.

Den danske bataljonskampgruppe i øvelsen Joint Warrior i Sydengland udgør 675 soldater, heraf 150 litauiske og 100 letiske soldater. Ud over danske soldater også inkluderer soldater fra tre andre NATO-lande; Storbritannien, Letland og Litauen.
I alt deltager omkring 12.000 soldater fra alle værn i øvelsen, som er britisk ledet.

På Forsvaret.TV kan du se, hvordan det så ud, da Joint Movement and Transportation Organisation (JMTO) gjorde klar til at deployere fra Esbjerg til øvelsen Joint Warrior i England.

Du kan også se denne action-video ¨fra kampene i det sydlige England.