[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Sara Hjalager fra landsholdet i militær femkamp løb sig fredag formiddag til et verdensmesterskab.

- Det er ikke gået helt op for mig endnu, men det var fedt at krydse målstregen først. Det er helt vanvittigt, siger en stadig forpustet verdensmester på telefon fra Østrig.


Verdensmesteren bliver fejret af trænere og holdkammerater. Foto: Landsholdet i militær femkamp.

Verdensmesterskabet kom i hus efter et meget tæt terrænløb, der er sidste disciplin i femkampen. Terrænløbet afvikles som en jagtstart, hvor første løber over målstregen også er den samlede vinder af hele femkampen.

Sara Hjalager startede som nummer to - 32 sekunder efter den førende brasilianer - og med 65 sekunder ned til to kinesere. Sara løb forbi brasilianeren allerede efter 1500 meter, men tabte samtidig tid til de to kinesere, der var nummer et og tre fra VM i 2017.

-Efter to kilometer havde kineserne indhentet halvdelen af Saras forspring, så vi vidste, at det ville blive tæt. Ved tre km havde Sara stadig 21 sekunder, ved 3500 meter var forspringet på 17 sekunder og så hentede kineseren yderligere 10 sekunder på den sidste km, så Sara vandt med 7,5 sekunder, fortæller en glad og stolt sportschef, kaptajn Thomas Lund.

-Jeg vidste, at kineserne var hurtigere end mig, og jeg kunne fornemme dem ude på ruten, så jeg troede ikke rigtigt på det, før jeg kom ind på stadion. Jeg trykkede bare på og holdt fokus på at komme hurtigt i mål. Jeg løb 15 sekunder hurtigere end min personlige rekord, og det var åbenbart det, der skulle til, siger Sara Hjalager.

Ud over at blive verdensmester nåede Sara Hjalager igennem en flot konkurrence også over 5400 point. Det er en gylden grænse for militære femkæmpere. Sara Hjalager er den første danske kvinde, der kommer over 5400 points. 

- Det er næsten lige så stort som at blive verdensmester. Men ikke helt, siger Sara Hjalger, der ikke kender sin præcise pointscore endnu

Sara Hjalager er den anden danske kvinde, der bliver verdensmester i militær femkamp. Den første var Charlotte Johansen, der blev verdensmester i 1993.

Med Sara Hjalagers fantomtid og flotte præstationer af Johanne Kjær Tolstrup og Sofie Dideriksen blev Danmark nr. 4 i holdkonkurrencen, kun fire sekunder fra 3. pladsen. Det lover ifølge sportschef Thomas Lund godt forud for næste år store konkurrence for alle de militære landshold, Military World Games, der foregår i Kina i 2019.

De to danske mænd er stadig i konkurrence.