[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Den 5. september 2009 blev Flagdagen for Danmarks Udsendte markeret første gang.

Fejringen af de udsendte var kulminationen på en lang kamp for Kim Eg Thygesen, veteran fra Kosovo og Afghanistan. Kim Eg Thygesen fik ideen til flagdagen under sin første udsendelse til Afghanistan i 2006, hvor han oplevede, hvordan soldater fra særligt USA og Storbritannien blev hyldet for deres indsats på en helt anden måde end danske soldater. Det fik ham til at skrive til regeringen og samtidig at samle opbakning i offentligheden til etablering af en dag, hvor danske soldater kunne blive hyldet på samme måde som deres udenlandske kolleger. Ideen blev først afvist, men pres fra både soldater og befolkningen fik regeringen til at ændre holdning. Siden opstod der politisk uenighed om, hvilken dato de udsendte skulle fejres, men i marts af 2009 blev der opnået enighed om 5. september, og dagen blev markeret første gang samme år.


Kim Eg Thygesen, i rød sweatshirt, sammen med andre veteraner på Kastellet på flagdagen i 2017.

I år fejres flagdagen derfor for 10. gang, og det gør initiativtageren stolt og rørt.

- Jeg synes, at det er svært at forstå, hvor stort det er blevet. Det er lidt surrealistisk. Jeg har stadig ikke ladet mig selv acceptere, at det er noget, som jeg har skabt. Fokus for mig har altid være på veteranerne og deres familier, siger Kim Eg Thygesen.

Kim Eg Thygesen havde en ide om, at flagdagen skulle fejres ved regionale arrangementer. I år er der officielle arrangementer med kongelig deltagelse i København og Fredericia og arrangementer i 95 kommuner, så dagen er blevet mere landsdækkende, end han havde forestillet sig. På den anden side har den ikke fået den form, som han havde håbet.

- Det er fint med kranselægningen på Kastellet og de officielle arrangementer. Det kan kun gøres på den måde. Men jeg ville gerne have haft en dag, hvor veteranerne og deres familier, som jo har været væk fra hinanden, kunne være sammen og have oplevelser sammen, prøve grej og ting, klatre på køretøjer osv. Ikke bare fra Forsvaret, men også fra politiet og beredskabet. Der synes jeg ikke, at hverken Forsvaret eller veteranorganisationerne har løftet flagdagen hen, hvor jeg gerne ville have haft den, siger Kim Eg Thygesen.

Kim Eg Thygesen fejrer selv flagdagens 10 års dag ved at løbe sammen med andre veteraner i Memorial Run 2018, der starter i Slagelse og har mål på Kastellet. Der vil han formentlig overvære højtideligheden fra volden og senere vil han, hvis han ikke er for træt efter løbeturen, overvære paraden på Thorvaldsens Plads.