[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Julia Liberati, Værnsfælles Forsvarskommando

Vejen mod at blive frømand har været lang for de syv elever, der fredag gravede sig under den tunge bjælke ’Maren’ og dermed markerede deres overgang fra frømandselever med røde hjelme til frømænd med den karakteristiske mørkegrønne frømandshue.


Fotos: Palshøj

Deres lange rejse startede i 2017 på optagelsesprøven til Elevskolen blandt 246 unge håbefulde mænd og kvinder. Her skulle de gennem en række fysiske og psykiske tests, før de i februar 2018 kunne starte på Frømandskorpsets Elevskole som en del af et hold med 18 aspiranter.

Elevskolen skubber grænser
Frømandskorpsets Elevskole består af fire faser, hvor aspiranterne bliver vurderet og uddannet på personlighed, fysik og landmilitære og maritime færdigheder.

Hele forløbet tager ni måneder, hvoraf den første måned foregår på Søværnets Center for Sergent og Maritim Uddannelse i Frederikshavn. Hvis aspiranterne i forløbet ikke har udvist den personlighed, psyke eller fysik, det kræver at være frømand, så er de blevet sorteret fra undervejs. 

Og man bliver overrasket over, hvad det kræver at blive frømand, for man får skubbet sine grænser hver dag.

- Jeg havde ikke troet, at jeg kunne holde mig vågen i fire døgn, siger den nyudnævnte frømand Spring.

- Man lærer, at man kan ting, man ikke troede man kunne, og at man klarer det, når man er en del af et hold, hvor man bærer hinanden igennem mentalt og fysisk.Livets største bedrift
Efter at have fået sit frømandsnummer og officielt være trådt ind i Frømandskorpset som frømand venter der nu de syv yderligere et halvt års efteruddannelse, inden de bliver en del af en frømandspatrulje.

For den nyudnævnte frømand, er det en drøm, der går i opfyldelse.

- Det er uden sammenligning den største bedrift i mit liv. Nu skal vi i gang med at vise vores værd ude i virkeligheden og være med til at gøre en forskel. Det er en ære at få lov til at være en del af det, siger Spring.Efteruddannelse Frømand begynder i januar og tager seks måneder.

Hvis du også drømmer om at være en del af Frømandskorpset, skal du holde øje med, hvornår afprøvningen, også kaldet Open Space, åbner i februar 2019. Læs mere om uddannelsen her.

Næste år starter det første hold på den nye specialoperationsuddannelse. Du kan læse mere om den nye uddannelse her.