[Oprindeligt publiceret af Arktisk Kommando]

Af Per S. Madsen, chef EJNAR MIKKELSEN (Foto: Jens M. Hansen)
 
Lørdag den 12. maj om aftenen patruljerede EJNAR MIKKELSEN nordpå i indenskærsruten syd for Aasiaat. Her passerede skibet en mindre jolle med lokale fangere, som forsøgte at tiltrække besætningens opmærksomhed.

Det viste sig, at de havde mistet en jolle, som var drevet væk fra fra bygden Ikerasaarsuk på en isflage, som nu befandt sig midt i et tæt pakket område med is.

 Inspektionsfartøjet EJNAR MIKKELSEN er kommet frem til den savnede jolle.
 
EJNAR MIKKELSEN banede vejen ind til jollen i isen foran jollen med fangerne, som lå tæt op i hækken på skibet. Da fangere havde fået jollen ned fra isen, banede skibet atter en vej ud af isen, hvorefter de to joller kunne sejle hjem til bygden. 
 
De lokale fangere på vej over til jollen for at sætte den i vandet. 
 

Klar til afgang mod bygden Ikerasaarsuk.

Dagen efter var der igen brug for EJNAR MIKKELSENs hjælp.

Isfaste fangere hjulpet væk fra ø
Under søndagens patruljering observerede EJNAR MIKKELSEN to joller ud for Vester Ejland, hvor der var lidt åben vand. Jollerne tilhørte de tre fangere, som i længere har været fanget af isen på øen Vester Ejland, hvorfor Luftgruppe Vest i forrige uge gennemførte et airdrop med forsyninger til dem.
 

Efter 13 dage kunne de tre fangere endelig komme væk fra VEster Ejland.

I fællesskab beslutter fangerne og EJNAR MIKKELSEN, at det nok var bedst, at de sejlede med til Aasiaat og at tage begge joller om bord på skibets helikopterdæk. 
 
De to joller blev taget med om bord på skibets helikopterdæk. 
 
Efter 13 dage på jagt ved Vester Ejland – og med besøg af to isbjørne, kunne de tre fangere nu atter komme hjem til familien og i god behold.
 
Isen brudt ind til Qasigiannguit
Mandag ankom EJNAR MIKKELSEN til Qasigiannguit, hvor eftermiddagen blev brugt på at bryde isen i og omkring havnen, så de små joller atter kan komme på fiskeri og jagt, og skibene fra Royal Arctic Line kan gå til kaj med forsyninger. 
 
EJNAR MIKKELSEN  på vej ind i havneområdet.
 

Den tætpakkede is bliver brudt i mindre stykker.

De lokale fulgte isbrydningen på tætteste hold.
 
Efter tre dage med assistance og støtte til lokalbefolkningen er EJNAR MIKKELSEN nu på vej ud på fortsat patrulje.

 Inspektionsfartølet EJNAR MIKKELSEN på vej mod Grønne Ejland for at støtte Grønlands Fiskerilicenskontrol.