[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen , Værnsfælles Forsvarskommando


Fotos. PIO, 1. Brigade.


- Jeg har glædet mig rigtigt meget til, at vi skal have marinerfut. Det er fredag og solen skinner på solkinsøen, siger eskadronschefen kaptajn Torben - i daglig tale ”Skipper”.

De værnepligtige står opmarcheret i geledder og iført træningstøj klar til en hård gang træning. Kaptajn Torben forklarer formålet med marinerfut eller marinertræningen:
- Marinertræning ved Marineeskadronen er en hjørnesten i vores uddannelse og udvikling af de nye soldater, siger han.

Marinertræningen begynder med let løb under fællessang. Når de værnepligtige kommer ind i den nærliggende skov bliver det alvor. De skal igennem de stejle syrebakker.
- Det er et godt gennemløb, der tager cirka et halvandet minuts tid pr. omgang. Vi løber typisk to til fire omgange, siger kaptajn Torben.Efter syrebakkerne har de værnepligtige en god varme i kroppen, inden de skal ned på stranden og lave mave-, ryg- og armbøjninger samt englehop, mens bølgerne skyller ind over dem. Hele eskadronen afslutter seancen ved stranden med vade lidt ud i havet i en lang kæde. Så løber de tilbage til kasernen, hvor de spurter som det sidste moment i marinertræningen.
Populært tjenestested
At være værnepligtig ved Marineeskadron på Bornholm er populært, når de unge på Forsvarets Dag skal vælge, hvor de vil hen. Kaptajn Torben forklarer, hvad man kan vente sig af en værnepligt ved marineeskadronen.
- En mariner er en let infanterist, der uddannes i rammen af Opklaringsbataljonen. Vores metier er jo vand og hård træning ved at bære på tunge rygsække, våbensystemer og kunne flytte os hurtigt i mellem forskellige punkter i terrænet og om nødvendigt også igennem vand. Det foregår til march, det forgår med gummibåde og det foregår, som marineinfanteriet altid har gjort, ved at udnytte det våde element maksimalt, når det nødvendigt og giver mening. Vi smider ikke bare folk i vandet, fordi vi kan. Vi gør det fordi det giver mening, siger kaptajn Torben.

At de værnepligtige er på Bornholm og ikke altid tager hjem i weekenden, som de ofte gør på andre tjenestesteder, er med til at skabe et godt sammenhold.

- Det er ikke mig, der som chef har en eskadron. Vi har en eskadron. Vi gør alt sammen. Det er en familie, forklarer kaptajn Torben, der altid selv løber med i syrebakkerne og tager en kold dukkert med soldaterne.

Selv om det er hård træning er menig Skælskør glad for marinerfut’en.
- Jeg elsker det, siger han og tilføjer.
- Det er jo dejligt nu, men til vinter begynder det nok at blive lidt koldere.
De værnepligtige ved 3. Marineeskadron gør tjeneste i fire måneder.

Se også et indslag om marinerfut: