[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnfælles Forsvarskommando

39 skadede veteraner kommer i år cyklende til mindehøjtideligheden på Kastellet i København på Flagdagen for Danmarks Udsendte. Veteranerne kører på dagen fra Garderkasernen i Høvelte, men de har i dagene inden cyklet hele vejen fra Flådestation Frederikshavn. Her bliver etapeløbet Ride4Rehab, der er arrangeret af DIF Soldaterprojekt, skudt i gang den 28. august. Ride4Rehab bringer via ni etaper veteranerne hele vejen gennem Danmark med stop og overnatninger på Forsvarets tjenestesteder.


DIF Soldaterprojekt var også del af paraden på Kastellet på Flagdagen i 2017, hvor en gruppe veteraner var kommer sejlende fra Helsingør.

Formålet med cykelløbet er give de deltagene veteraner en god, men også krævende oplevelse, og at skabe opmærksomhed om, at veteranerne trods deres skader har mange ressourcer.

- Vi vil gerne skabe opmærksomhed om veteranerne i kommunerne og foreningerne, der hvor veteranerne er, og det gør vi bedre ved at ved at cykle rundt i landet, end vi kan gøre det her fra Idrættens Hus i Brøndby. Og når vi gerne vil flage for veteranarbejdet, så er det naturligt, at vi lander på Kastellet på Flagdagen, siger Rune Oland Tanggaard, der er leder af DIF Soldaterprojekt.


Ride4Rehab blev også kørt i 2013, hvor løbet startede på Frederiksberg. Her ankommer rytterne til Aalborg Kaserner. Foto: Ride3Rehab.

Med i cykelløbet er også folk fra Forsvaret, politikere og kendte ambassadører for løbet. Forsvarschef general Bjørn Bisserup cykler med på fjerde etape fra Holstebro til Nymindegab.

Ride4Rehab kan følges på facebook.

Stafetløb fra Slagelse
Kastellet og mindehøjtideligheden er også mål for 16 løbere, der deltager i stafetløbet Memorial Run 2018. Det bliver skudt i gang på Antvorskov Kaserne om eftermiddagen den 4. september, hvorefter løberne på skift løber hele vejen til København. En tur på ca. 120 km. Med blandt løberne er både raske og skadede veteraner, tjenestegørende soldater og pårørende til sårede og dræbte soldater.

Formålet med Memorial Run er at skabe opmærksomhed om veteranerne fra de internationale missioner og deres familier, men også at give deltagerne en god fælles oplevelse.  

-Det er en stor oplevelse. Man får nogle gode snakke og kommer lidt ind under huden på hinanden, både når man løber sammen om natten, og når man sidder i bussen. Det er også stort at opleve de personlige sejre, som nogle af deltagerne får ved at løbe længere end de har gjort før, og så er hele løbet præget af den samme vilje til at hjælpe hinanden, som man mødes hos soldater under internationale missioner, fortæller chefsergent Peter Møllebro. Det er ham, der styrer slagets gang under løbet.

Det er fjerde gang, der er stafetløb til Flagdagen.

Cykelryttere og løbere vil være repræsenteret i paraden på Kastellet som en del af Danske Veteraners delegation ved kranselægningen som finder sted kl. 13.30.