[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kristina Schønnemann Jensen og Anders V. Fridberg

Lørdag aften australsk tid deltog 25 danske veteraner i den store afslutningsceremoni, der markerede, at Invictus Games Sydney 2018 nu er slut. Idrætsstævnet i den olympiske park i Sydney har været en kæmpe oplevelse for deltagerne.

- Det har ubeskriveligt, fantastisk og utroligt rørende. Vi har følt os mere end velkomne og har fået en god behandling, siger Jakob Andersen, som deltog i svømning, bueskydning og spillede med i Danmarks opvisningskamp i siddende volleyball.


For mange af de psykisk skadede veteraner var selve det at kunne deltage i konkurrencen på et fyldt svømmestadion en sejr i sig selv. Her svømmer Jakob Andersen 50 m rygcrawl.

Sportsligt har det danske hold klaret sig godt. Danmark har vundet sølvmedaljer i sejlads og bueskydning for hold og individuelle bronzemedaljer i roning, bueskydning og 1500 m løb. Der ud over er det blevet til mange top 10 placeringer og rigtigt mange personlige rekorder.


Hans Jakob Rasmussen var aldrig i nærheden af at vinde 1500 meter løbet, men han har fået lyst til at konkurrere videre på mellemdistancen.

Men de danske deltagere har også mødt konkurrenter, som sportsligt var langt foran, fordi danskerne ikke er udvalgt til holdet på grund af sportslige præstationer, men fordi Invictus Games kan udvikle dem personligt.

- Det har været hårdt og spændende. Det er grænseoverskridende at stille op i konkurrencer, hvor man ved, at man ikke kan vinde. Men jeg tager resultaterne med hjem og vil arbejde videre, og så håber jeg, at jeg kan deltage igen i 2020 og gøre det bedre, siger Hans Jakob Rasmussen som deltog i svømning og atletik.

Også Jakob Andersen skal hjem og træne videre.

- Jeg er blevet forstærket i min opfattelse af, at sport er vejen frem. Jeg har fundet ud af, at selv om det er hårdt og stressende, kan det være sjovt alligevel. Man kan godt smile og have det fedt, selv om man ikke vinder. Det handler om at vinde livets medalje, selv om guld havde været fedt, siger Jakob.

Det danske hold rejser hjem fra Australien søndag aften og lander i København mandag med Qatar  Airways/QR159 kl. 13.30.