[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Danske KFOR-soldater har blandt andet til opgave at bemande hovedvagten i en fransk lejr. Foto: Lærke Weensgaard

Af Lærke Weensgaard, Forsvarskommandoen

2019 går på hæld, og i løbet af det forgangne år har NATO-missionen Kosovo Force (KFOR) passeret en milepæl: Den 12. juni 2019 var det 20 år siden, KFOR blev oprettet.

Danmark har støttet KFOR fra begyndelsen, og ved missionens start var 820 danske soldater udsendt til Kosovo. Antallet er i dag reduceret til 35. Det vidner om, at Kosovo har udviklet sig fra at være en konfliktfyldt serbisk provins til at være et forholdsvis roligt og selvstændigt land.

En lille del af det danske KFOR-bidrag arbejder med psykologiske operationer (PSYOPS) fra KFOR’s hovedkvarter i Kosovos hovedstad, Pristina. En af dem er major Kim, chief operations and plans, KFOR PSYOPS.

Han forklarer, at de i forbindelse med deres arbejde ofte er i kontakt med civil befolkningen, der fortæller om gensidig mistillid mellem kosovo-albanerne og serberne:

”Når vi taler med befolkningen, er der mange albanere, der stadig frygter, at serberne kommer rullende ind og erobrer Kosovo tilbage. Samtidig ved vi også, at mange serber mener, at Kosovo stadig er en del af Serbien. Så KFOR er her for at sikre, at konflikten ikke blusser op igen,” siger major Kim. Hegnet rundt om den fransk lejr Camp Marechal de Lattre de Tassigny bliver kontrolleret af danske soldater. Foto: Lærke Weensgaard


Derfor arbejder PSYOPS teamet også med at forbedre forsoningsprocessen mellem de to befolkningsgrupper samt at skabe tillid til KFOR.

Størstedelen af det danske bidrag til KFOR beskæftiger sig dog med en helt anden opgave. En bevogtningsdeling bestående af cirka 30 mand har til opgave at bevogte Camp Marechal de Lattre de Tassigny (CMLT), der er en af NATO’s lejre i Kosovo.

”Vi bemander hovedvagten i CMLT og kontrollerer hegnet rundt omkring lejren. I bund og grund er opgaven at vise, at vi her,” siger kaptajn Terkel, delingsfører for bevogtningsdelingen hold 41A.

I videoen nedenfor kan du komme med hold 41A ind bag hegnet i CMLT og høre mere om bevogtningsdelingens opgaver. Derudover kan du også høre mere om de danske soldaters arbejde med PSYOPS og om baggrunden for missionen. 

Fakta– Missionen Kosovo force (KFOR)

  • Blev oprettet 12. juni 1999.
  • Ved oprettelsen bestod KFOR af cirka 50.000 soldater. Antallet er i dag reduceret til cirka 3.500.
  • 28 lande bidrager til missionen. 
  • USA bidrager med 659 soldater og er derved det land, der har flest soldater udsendt til missionen. De mindste bidrag kommer fra Montenegro og Litauen, der hver har én soldat udsendt til KFOR.
Læs mere om KFOR her: kfor