[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Julia Liberati, Forsvarskommandoen

På onsdag får Danmark fornemt besøg, når det norske forsvar besøger Flyvestation Skrydstrup og omegn med nogle af deres nyerhvervede F-35-kampfly. F-35 er det kampfly, som Danmark også har valgt som efterfølger for F-16-flyene, der har været Danmarks kampfly siden 1980. 

”Det er et kæmpe plus for det danske forsvar at modtage de her fly. Vi kommer til at arbejde med den nyeste og mest avancerede teknologi, og vi kommer til at kunne fortsætte et tæt samarbejde med flere af vores nærmeste allierede, der også har valgt F-35. Jeg håber, resten af landet tager lige så godt imod flyvalget, som vi har,” siger chefen for Flyverkommandoen, generalmajor Anders Rex med pilotnavnet ERA.


Foto: Japansk F-35, Arkiv / Lockheed Martin

Ifølge chefen for Flyverkommandoen åbner det nye kampfly op for nogle helt nye muligheder.

”Teknologien i flyet gør, at vi får et helt andet overblik over kamppladsen, så vi skal allerede nu til at nytænke, hvordan vi anvender vores kampfly. Jeg tror slet ikke, vi kan forstå alle de muligheder, vi får med det kampfly endnu,” siger Anders Rex.

De norske F-35-fly kommer til Skrydstrup for at foretage en demonstrationsflyvning i området omkring flyvestationen. Formålet med demonstrationsflyvningen er at give lokalbefolkningen omkring flyvestationen mulighed for at opleve forskellen mellem et F-35 kampfly og et F-16 kampfly og påvirkningen fra eksempelvis støj og vibrationer.

Oplevelsen af støj og vibrationer sammenlignes ved, at de to flytyper flyver den samme rute kort tid efter hinanden.

Første gang F-35 er i dansk luftrum
Det er første gang, Danmarks nye kampflymodel flyver i dansk luftrum, og det bliver en helt speciel følelse, når de flyver over Fighter Wing Skrydstrup, der huser de danske kampfly.

”Jeg glæder mig til at komme tæt på F-35-flyet, og ikke mindst til at se det i luftrummet over Skrydstrup, hvor jeg selv har tilbragt min flyvende karriere,” siger Anders Rex.

Flyvestation Skrydstrup modtager efter planen de første F-35 kampfly i 2023.

For mere info: www.f-35iluften.dk